Studeren in het buitenland, ook met een functiebeperking!

Studie of stage in het buitenland is een unieke en waardevolle ervaring. Elke student verdient deze kans. Dus ook studenten met een functiebeperking, zoals bijvoorbeeld dyslexie, een chronische ziekte of een handicap. Het is begrijpelijk dat zij soms voor extra uitdagingen staan en twijfelen over deze mooie kans. InclusiveMobility.eu biedt hen én ook jou als onderwijsprofessional dat extra steuntje in de rug om deze buitenlandervaring voor hen mogelijk te maken.

Inclusivemobility.eu voor studenten

Voor velen is de buitenlandervaring een eyeopener. Nieuwe denkwijzen, levensstijlen en onderdompeling in een andere cultuur als boost voor hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Naast een goede aanvulling voor op het cv is het bovenal een geweldig avontuur dat zij niet mogen missen. Maar wat als je aangepaste huisvesting, medische begeleiding, ondersteunende voorzieningen of extra begeleiding nodig hebt? Waar en bij wie moet je zijn? Wat bieden de Europese onderwijsinstellingen in deze? Voor deze studenten is een goede voorbereiding belangrijk. InclusiveMobility ondersteunt hen hierbij, met onder andere:

‘Laat je niet tegenhouden door angsten’

Salim Belmoussa (25) uit Den Haag studeert rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Toen hij een half jaar oud was, bleek dat hij een progressieve spierziekte heeft. Bepaalde dingen in zijn leven zouden anders gaan dan bij anderen. “Je went eraan en stelt je leven erop in”, zegt hij daar zelf over. Zijn spierziekte weerhield hem er in ieder geval niet van om naar Rome te gaan om studeren aan de LUISS. Salim vond zijn studietijd in Rome een ‘supervette ervaring’. “Er komt bij mij natuurlijk wat meer bij kijken, maar dat was juist een fantastische uitdaging”, vertelt hij. “Omdat je vaak hoort dat je het niet kan. En ik houd ervan om te bewijzen dat ik het wel kan.” Laat je inspireren door zijn verhaal:

Inclusivemobility.eu voor onderwijsprofessionals

Inclusivemobility.eu ondersteunt onderwijsprofessionals om de studenten zo goed mogelijk voor te bereiden en te begeleiden. Zoals onder andere met:

Deel als professional ook jouw kennis en ervaringen via InclusiveMobility.eu!  

  • Draag als onderwijsprofessional zelf bij met relevante tools of publicaties! Zo hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen we voortbouwen op bestaande kennis!
  • Zorg ervoor dat de informatie van jouw hoger onderwijsinstelling compleet en up-to-date is! Heb je hierover vragen? Neem dan contact met ons op via algemeen@ecio.nl.

Extra financiële mogelijkheden Erasmus+ voor studie of stage in het buitenland

Het Europese programma Erasmus+ voorziet in extra middelen (top-up) voor studenten met een ondersteuningsvraag. Zoals een voorbereidend bezoek in het land van bestemming en extra budget, bovenop de standaard Erasmusbeurs, als tegemoetkoming in de extra onkosten.

Initiatiefnemers

Het platform is een resultaat van het project Erasmus+ EPFIME van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming en SIHO in samenwerking met het Erasmus Student NetworkAHEAD, en de Irish Universities Association.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen