Frisse Gedachtes slaat brug tussen mentaal welzijn en studentsucces

Het mentale welbevinden van studenten staat al jaren onder spanning. Werk- en prestatiedruk, stress en afname van tevredenheid en levensgeluk. Met de toename van eenzaamheid, vanwege  de langdurige sluiting van het hoger onderwijs, was het tijd voor actie! Thomas Klein Goldewijk, Sam Suidman en Sem van der Linden sloegen hun handen ineen en lanceerden Frisse Gedachtes. Een studentenbeweging die zich zowel online als offline inzet voor een beter studentenwelzijn. We spraken Thomas Bijl, landelijk bestuurslid van Frisse Gedachtes, over hun waardevolle initiatief met impact. 

“Als je bijvoorbeeld alleen woont, vastloopt met je studie of alleen je frustratie wil uiten, kan je je verhaal kwijt”

Frisse Gedachtes in een notendop

Frisse Gedachtes is een studentenbeweging die studenten ondersteunt bij hun mentaal welbevinden. Frisse Gedachtes is anoniem, vertrouwelijk en gratis. Studenten kunnen gebruikmaken van drie gratis diensten:

  1. Chatten | contact met psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen via een chatplatform. Zij bieden een luisterend oor en geven praktische tips over hoe studenten bijvoorbeeld gemotiveerd kunnen blijven of hun dag kunnen indelen. De studenten kunnen zelf beslissen met welke vrijwilliger (buddy) ze willen praten. De buddy's zijn studenten die speciaal hiervoor een training hebben gevolgd om studenten goed te kunnen helpen. 
  2. Connects | activiteiten om samen met andere studenten op te trekken en nieuwe contacten op te doen. Zoals het samen studeren, deelnemen aan een sportactiviteit, naar een bar gaan of samen te wandelen.
  3. Landelijke evenementen | bijeenkomsten met afwisselende welzijnsthema’s zoals eenzaamheid, prestatiedruk en het niet thuis voelen bij de onderwijsinstelling. De thema’s dragen bij aan het verhogen van het bewustzijn rondom studentenwelzijn.

Laagdrempelige hulp als ontbrekende schakel in de psychologische hulpverlening

De bestuurders zien Frisse Gedachtes als de ontbrekende schakel in de psychologische hulpverlening en om preventief te werk te gaan. “Frisse gedachtes helpt de wereld wat menselijker te maken”, aldus Thom van Os. Hij besefte, toen hij paniekaanvallen kreeg, hoe belangrijk het was om met anderen te praten over problemen.  

De impact van Frisse Gedachtes

Het animo voor meer sociaal contact is gigantisch en de landelijke bekendheid nam een hoge vlucht. Zo is Frisse Gedachtes ondertussen al op ongeveer 15 universiteiten en hogescholen actief en zijn al meer dan 5.000 studenten aan elkaar gekoppeld. Ook landelijk zijn inmiddels acht lokale besturen actief, verspreid over verschillende studentensteden. De lokale besturen werken vooral samen met lokale partners, zoals de onderwijsinstelling, en richten zich met name op het organiseren van plaatselijke evenementen en het creëren van bekendheid in hun stad. Het landelijk bestuur is verantwoordelijk voor de chat, FG Connects en het organiseren van landelijke evenementen. De bestuursleden werden uitgenodigd bij koningin Maxima, hadden een wandeling met staatssecretaris Maarten van Ooijen en kreeg Frisse Gedachtes media-aandacht in onder andere Trouw. “Eén van de belangrijkste successen is dat Frisse Gedachtes nu ook gericht is op mbo-studenten en internationale studenten. Dat was nodig en daar ben ik trots op”, licht Thomas toe.

“Een ander succes zijn enkele fysieke evenementen die we het afgelopen collegejaar weer mochten organiseren na de coronaperiode”

Zo faciliteerden we samen met The Lab of Life een training over prestatiedruk voor studentbestuurders. We organiseerden samen met Nuffic groepswandelingen voor zowel Nederlandse als internationale studenten en leidde ons lokale bestuur in Utrecht, tijdens de welzijnsweek, een succesvol panelgesprek over studentenwelzijn.”

Bredere betrokkenheid bij aanpak studentenwelzijn

Thomas sprak in de podcast van Nuffic over het welzijn van internationale studenten en zamelde geld in met de Blue Monday Run van Mind. Sinds kort is Thomas ook lid van de stuurgroep van het landelijk netwerk studentenwelzijn. Hiervoor wil hij zich actief inzetten om ervaringen bij studenten op te halen over wat speelt rondom mentaal welzijn. En voor topics zoals prestatiedruk, eenzaamheid en drank- en drugsgebruik aandacht vragen binnen de stuurgroep. Lees de boodschappen die hij wil meegeven aan zowel de studenten zelf als de professionals vanuit onderwijs, overheid en arbeidsmarkt.

Landelijke Kennisbank Studentenwelzijn

Laat je inspireren met tips, tools, onderzoeken en handreikingen op de kennisbank Studentenwelzijn; het centrale platform waar alles rondom studentenwelzijn samenkomt.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties