Efficiënt onderwijs met delen en hergebruiken van leermaterialen

Zou je dit studiejaar efficiënter willen omgaan met de tijd die je hebt voor het ontwikkelen van je onderwijs? Samenwerken aan leermaterialen klinkt misschien tijdsintensief maar het kan ook veel opleveren. Door het delen en hergebruiken hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden en door in een vakcommunity te werken kun je de leermaterialen gemakkelijk vertalen naar jouw lespraktijk. Samen zorg je ervoor dat de materialen van goede kwaliteit zijn voor nog beter onderwijs. Ben je op zoek naar collega’s die leermaterialen willen delen? Of zou je zelf een vakcommunity willen starten? Laat het ons weten.

Voorbeelden delen en hergebruiken van leermaterialen 
Er zijn al mooie initiatieven ontstaan waarin samengewerkt wordt aan het opbouwen en beheren van collecties open leermaterialen, van kleine tot grote community's. Op edusources stellen verschillende community’s van docenten hun leermaterialen beschikbaar. Hieronder lichten we een aantal van deze voorbeelden voor je uit.  

Verschillende vormen leermaterialen in de collectie van Urban Resilience 
De Urban Resilience Open Education Community komt voort uit een project van het 4TU.Centre for Resilience Engineering (4TU.RE), een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Twente, TU Eindhoven, TU Delft en Wageningen University & Research. Het project had tot doel het ontwikkelen en delen van verschillende vormen van open leermiddelen gericht op stedelijke veerkracht in delta's, en om de resulterende collectie leermaterialen een plek te geven in verschillende programma's binnen de 4TU's.  

Delen en hergebruiken van leermaterialen voor verpleegkunde 
Het project Samen hbo Verpleegkunde is gericht op het delen en hergebruiken van open leermaterialen op het gebied van verpleegkunde.  Het succes van de vakcommunity hangt nauw samen met het communicatieplatform hbovpk.nl. Dit is een sociaal intranet gericht op het delen van kennis, nieuws en ervaringen. Lees ook de best practice over deze vakcommunity

Ruim 4000 leermaterialen over anatomie vrij hergebruiken 
Met het project AnatomyTOOL wordt een ruime collectie kwalitatieve anatomische beeld- en leermaterialen ontsloten. Vaak kan beeldmateriaal voor anatomie-onderwijs niet hergebruikt worden, omdat het materiaal auteursrechtelijk is beschermd. Het project AnatomyTOOL brengt hier verandering in en biedt een ruime collectie anatomische beeld- en leermaterialen die te delen en hergebruiken zijn. Deze worden ontsloten via edusources.  

Leergang Samenwerken in je vakcommunity 
Wil je ook tijd besparen en starten met het delen van leermaterialen? Ga de samenwerking aan met collega's. Je kunt dit op een structurelere manier doen in een vakcommunity. Wil je aansluiten bij een vakcommunity of wil je zelf een vakcommunity oprichten? Laat het aan ons weten of schrijf je direct in voor de Leergang Samenwerken aan open leermaterialen in je vakcommunity. 

Ook als je graag wilt samenwerken maar nog geen partners hebt gevonden, komen we graag met je in contact

 

Omslagfoto door Hannah Busing via Unsplash

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 1 reactie

Gerelateerde artikelen