Makkelijk hergebruiken

Onder enorme tijdsdruk moeten alle docenten van Nederland en daarbuiten hun onderwijs online gaan aanbieden. Daarbij maak je natuurlijk gebruik van materialen die je al hebt of misschien waag je een poging op google om materialen van anderen te vinden die je zo kan hergebruiken of aanpassen naar je eigen context. Natuurlijk snapt iedereen dat je in deze tijden niet gaat letten of je alles wel zo maar mag gebruiken. Maar, als je de volgende stappen doorloopt, dan voldoe je makkelijk en snel aan de eisen van hergebruik van andermans materialen en kom je later niet in de problemen dat je materiaal verkeerd hebt ingezet.

Stap 1. Zoeken & vinden: natuurlijk kan je gewoon gebruik maken van google of Yahoo. Zorg ervoor dat je zoekt op materialen die hergebruikt mogen worden. Via Google kan dat via Geavanceerd zoeken > Gebruiksrechten. Ook zijn er verschillende onderwijszoekmachines en -repository’s die interessante, up to date collecties met leermaterialen bevatten.

Stap 2. Beoordelen: wanneer je leermateriaal hebt gevonden waarvan je denkt dat het bruikbaar is, dan ga je het beoordelen. Je duikt er verder inhoudelijk in, maar het is ook belangrijk om te bekijken wat je allemaal met het materiaal mag doen. Daarvoor moet je de licenties bekijken. Wanneer het materiaal een open licentie bevat dan mag je het waarschijnlijk zo gebruiken. Check wat de licenties betekenen en aan welke voorwaarden je moet voldoen op Wat zijn open leermaterialen.

Stap 3. Toepassen: wanneer je het gevonden materiaal gaat gebruiken in je online onderwijs, zorg ook dan voor een juiste bronvermelding. Voeg minimaal toe:

  • auteur
  • publicatiejaar of bezoekdatum
  • titel bron
  • link naar de bron

Vergeet ook niet op het nieuw gemaakte of aangepaste materiaal weer een licentie toe te voegen!

Al deze stappen staan uitgebreid beschreven in de stap ‘Open leermaterialen van anderen gebruiken’ in het stappenplan Kennismaking open leermaterialen. In de Kennismaking open leermaterialen lees je wat open leermaterialen zijn, hoe je open leermaterialen in je eigen onderwijs kunt inzetten en hoe je je eigen materialen zo kunt opstellen dat anderen er optimaal gebruik van kunnen maken.

Heb je vragen over het inzetten van open leermaterialen in je online onderwijs, neem dan contact op!

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen