Nederland is voorloper!

Nederland is een voorloper. Natuurlijk op een heleboel gebieden, zo is Nederland fietsland nummer 1 en gaat kennis over waterbeheersing de hele wereld over! Maar ook op het gebied van een landelijke aanpak rond open leermaterialen loopt Nederland voor! En daar mogen we trots op zijn! Dit is een van de conclusies die we trokken na een bezoek aan de conferentie OER23 in Inverness.

In April 2023 reisden 14 deelnemers uit mbo, hbo en wo af naar de conferentie. Door met elkaar de tijd te nemen en mee te doen aan de conferentie hebben we veel geleerd van anderen en van elkaar. Adoptie en professionalisering waren thema’s die eruit sprongen. Zo waren er mooie voorbeelden van professionaliseringsprogramma’s uit Finland en de USA. Bijvoorbeeld van Penn State die een mooi adoptieprogramma binnen de onderwijsinstelling heeft en hun ervaringen in een train de trainer opzet delen met anderen. Ook het CC-certificaten programma sprak aan, want Creative Commons is en blijft een lastig onderwerp. Het Certificate-programma biedt cursussen over Creative Commons-licenties. Het idee van de Commons en het begrip van open leermaterialen wordt zo vergroot en daarmee ook de adoptie.

De Nederlandse delegatie concludeerde dat Nederland dus voorloper is in die landelijke aanpak rond open leermaterialen. Waar zien we dat dan in terug?

1. Nederland heeft een duurzame oplossing
In Nederland heeft het mbo, hbo en wo edusources voor het delen en vinden van open leermaterialen. Met edusources kunnen de instellingen eigen repository’s (opslagsystemen) met open leermaterialen koppelen of gebruik maken van de bijbehorende repository en zo hun open materialen vindbaar maken. Ook repository’s van andere partijen kunnen gekoppeld worden. Zo wordt relevant materiaal op één plek duurzaam uitwisselbaar, herbruikbaar en makkelijk vindbaar. Zolang het opslagsysteem gebruik maakt van de juiste standaard kan deze gekoppeld worden. Een dergelijke duurzame oplossing zie je nog weinig op landelijk niveau. In de gepresenteerde voorbeelden op de conferentie beperkte het open delen zich regelmatig tot het open publiceren op het web.

2. Community aanpak
Vanuit de stimuleringsregeling Open en online onderwijs wordt al een aantal jaar geëxperimenteerd met een community aanpak rond open leermaterialen. Daarbij worden groepen docenten gestimuleerd om samen collecties leermaterialen op te bouwen. Bij een groep docenten die samenwerkt aan open leermaterialen zit de kennis en expertise om kwalitatief goede leermaterialen te maken en collecties samen te stellen. Daar zitten ook de gebruikers van de materialen, maar ook de slagkracht om de materialen te onderhouden en up to date te houden! Deze aanpak is met ondertussen 25 community’s op verschillende vakgebieden verkend en verder uitgediept en is uniek in de wereld. Je ziet deze aanpak weinig terug op andere plekken. 
Wil jij ook aan de slag met collega docenten, start dan aan de hand van het stappenplan: Vakcommunity’s open leermaterialen.

3. Gezamenlijk aanpakken
Overal is dezelfde problematiek. Wanneer het over open leermaterialen gaat, dan gaat het over: gebrek aan kennis over auteursrechten en Creative Commons, over business cases, over hoe creëer je awareness, over professionalisering en adoptie, enz enz enz…. We kunnen daarbij dus goed van elkaar leren. In Nederland hebben we daarom de nationale community edusources. In de community komen gelijkgezinden (online en offline) samen, wordt er gesproken over de belangrijke vraagstukken over open leermaterialen en kan iedereen zijn of haar vragen stellen! Neem eens een kijkje en sluit je aan! community-edusources.pleio.nl

Conferentie bezoek helpt op verschillende manieren!
De OER23-conferentie: Advancing Open Education Practices was van 4 - 6 april 2023 in Inverness, Schotland. Het wordt jaarlijks georganiseerd door ALT, Association for Learning Technology. Niet alleen was het inhoudelijk inspirerend, ook was het erg waardevol om met collega’s uit Nederland daar te zijn en uit te wisselen, samen te leren, plannen te smeden en eigen inzichten te toetsen.

Ga jij ook naar een conferentie over open leermaterialen ergens in de wereld? Bijvoorbeeld naar OEGlobal in Edmonton in oktober? Of een andere? Laat het vooraf horen op het communityplatform community-edusources.pleio.nl, of aan een bericht aan mij (lieke.rensink@surf.nl). Zo kunnen we inventariseren, deelnemers koppelen en eventueel uitwisseling organiseren rond conferenties!

Heb je interesse in edusources  en wil je meer weten? Neem vooral contact op!

Logo OER23
OER23-logo

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 1 reactie

Gerelateerde artikelen