Niveau 3 werkzaamheden en incident e-mail notificaties niet meer standaard verstuurd

Per 1 november 2023 verstuurt SURF niet meer standaard een e-mail notificatie bij werkzaamheden of incidenten met impact niveau 3 Reduced Redundancy. Bij werkzaamheden of incidenten met niveau 1 Down en niveau 2 Resilience loss blijft de standaard e-mail notificatie wel gehandhaafd. In deze post lees je wat er precies is verandert en waarom.

Vernieuwde mogelijkheden in informatievoorziening

Het afgelopen jaar heeft SURF veel veranderd aan de manier waarop we netwerkbeheerders informeren over werkzaamheden en incidenten op het SURF-netwerk. Zo is er een nieuwe applicatie gebouwd om de e-mails te genereren die SURF uitstuurt bij een impact. Deze customer informatie module (CIM) stelt ons in staat om flexibeler te zijn in welke notificaties we uitsturen en hoe deze er uit zien. Daarnaast is er gewerkt aan een integratie met het SURF Netwerkdashboard zodat we nu de naamgeving van de service van de klant meesturen bij meldingen.

Ondersneeuwen van incidentmeldingen met echte impact

Met de komst van de CIM zien we dat een groot gedeelte van de impact meldingen die we versturen niveau 3 Reduced Redundancy hebben. Het komt vaker voor dat instellingen in één week meerdere van dit soort meldingen krijgen zonder dat ze er iets van merken.

We vinden dit niet wenselijk omdat de incidentmeldingen van niveau 1 en 2 met echte impact ondersneeuwen tussen de vele meldingen op niveau 3 die geen impact hebben op het netwerk. Daarom hebben we besloten om onze werkwijze aan te passen.

Minder e-mails

Waar SURF nu voor alle 3 types impact meldingen standaard een incident e-mail notificatie verstuurd, verandert dit per 1 november 2023. Vanaf dat moment stuurt SURF standaard alleen nog maar een notificatie voor niveau 1 en 2. Dit zijn meldingen waar je als eindgebruiker echt wat van merkt en waarop je als netwerkbeheerder in actie moet komen om mogelijk impact op je eigen netwerk te voorkomen.

Incidenten en werkzaamheden op niveau 3 zijn wel te volgen op het SURF-netwerkdashboard. Op dit dashboard zijn ook de meldingen op niveau 1 en 2 te vinden en is de voortgang van deze meldingen te volgen. Via het netwerkdashboard kun je ervoor kiezen om de Reduced Redundancy meldingen alsnog te ontvangen.

Drie impactniveaus voor werkzaamheden en incidenten

Op het SURF-netwerk onderscheiden we drie impactniveaus voor werkzaamheden en incidenten: Down, Resilience Loss en Reduced Redundancy. Alleen bij impactniveau 1 en 2 zul je als beheerder daadwerkelijk een service onderbreking kunnen merken op een poort of (deel van een) netwerkservice.

Impactniveau 1 – Down
>    Tijdens de impact zal de dienst of poort niet beschikbaar zijn.

Impactniveau 2 - Resilience loss
>    Bij impact op dit niveau gaat een van de services binnen de redundante dienst down. De (apparatuur bij de) instelling is zelf verantwoordelijk om gebruik te maken van het alternatieve pad.

Impactniveau 3 - Reduced Redundancy
>    Er zullen geen poorten of services down gaan. Het betekent alleen dat er ergens op het SURF-netwerk een pad naar een eindpunt wegvalt waardoor voor het alternatieve pad nog maar één pad beschikbaar is.

Wat betekent impactniveau 3; Reduced Redundancy?

Om de analogie met een trein-netwerk te maken kun je Reduced Redundancy meldingen vergelijken met het volgende scenario. Je wilt van Den-Haag naar Groningen reizen; normaal gesproken zijn er twee routes die ongeveer even lang zijn. Een poot loopt over Amsterdam en Lelystad, de andere over Utrecht en Amersfoort. Wanneer Reduced Redundancy als impact op dit traject wordt gemeld, betekent het dat er op de Utrecht/Amersfoort of op de Amsterdam/Lelystad poot geen treinen rijden. Op het overige spoor is het drukker en is er meer verkeer dan normaal, maar alle treinen rijden netjes op tijd, iedereen kan zitten en reizigers komen op tijd aan. Met andere woorden wanneer je niet vooraf wist dat er werkzaamheden waren op het netwerk had je niets gemerkt van het feit dat één van de routes niet beschikbaar was.

Reduced Redundancy binnen de SURF-netwerk architectuur

Het SURF-netwerk is zo gedimensioneerd en opgebouwd dat de vergelijking die hierboven wordt gemaakt heel goed kan worden gebruikt om het gedrag van het netwerk bij dit soort impact te beschrijven. Bij werkzaamheden met “Reduced Redundancy” als impact neemt de ingebouwde redundantie en overcapaciteit van het netwerk het verkeer over van het stuk netwerk wat even niet beschikbaar is. Er is bij dit soort impact nog steeds een pad beschikbaar naar alle eindpunten van de dienst, het is alleen niet zo redundant of optimaal als normaal.

Alleen een melding wanneer de dienst echt down gaat

We hopen met deze aanpassing het aantal e-mail notificaties over werkzaamheden en incidenten vanuit het SURF aanzienlijk te verminderen. Daarnaast ben je als netwerkbeheerder nu in staat om per dienst te kiezen of je notificaties wil krijgen voor alle drie de impact niveaus of alleen wanneer de dienst echt down gaat.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties