Terugblik Nationale XR dag

De Nationale XR dag op de Universiteit van Twente was een wervelwind van enthousiasme en samenwerking. Voortbouwend op het succes van de vorige editie op de TU Delft, bracht het uitverkochte evenement ook dit jaar XR-enthousiastelingen uit heel Nederland samen. De dag was gevuld met netwerkmogelijkheden, projectpresentaties en de presentatie van het XR-trendrapport. De hele dag zat vol enthousiasme, rondspringende ideeën en die bruisende energie die je krijgt als gepassioneerde mensen samenkomen. In dit artikel nemen de leden van de Npuls pilothub XR je mee in de highlights van hun sessies.

Businesscase creëren voor XR in het onderwijs 
Tijdens de workshop 'Een businesscase creëren voor XR in het onderwijs', verzorgd door Jeroen Bottema van Inholland, Michel Beerens van de TU Delft en Carolien Kamphuis van Npuls, werd het Framework XR gepresenteerd. Dit framework geeft instellingen inzicht in alle aspecten die georganiseerd en gefaciliteerd moeten worden om XR effectief in het onderwijs te kunnen inzetten. Vervolgens gingen de deelnemers actief aan de slag met het business model canvas.  Er was veel enthousiasme onder de deelnemers, die aangaven waardevolle inzichten en inspiratie te hebben opgedaan uit de levendige discussies over onderwerpen als de meerwaarde van het gebruik van XR, de benodigde activiteiten, middelen en mensen. Het gaf hen inzichten in de kosten en baten van XR en strategieën voor opschaling. De workshop benadrukte de noodzaak van een holistische benadering om XR succesvol in het onderwijs te integreren. 

Een businesscase creëren voor XR in het onderwijs'

XR promoten onder ruim 3.100 onderwijsprofessionals 
Immersive Learning promoten stond centraal in de sessie van Ralf Hillebrand (Hogeschool Rotterdam) en Maaike Wessels-Compagnie (Npuls/Hogeschool Rotterdam). XR  kan de kwaliteit van je onderwijs een boost geven mits het op de juiste manier wordt ingezet binnen de juiste context, maar hoe krijg je je docenten enthousiast?  

In de sessie werd ingegaan op de vier fasen van hun promotietour: 

  1. Uitgebreide scan uitvoeren van de stand van zaken; 

  2. Ondersteuning op orde krijgen; 

  3. Afstemming per instituut/domein over een zinvolle invulling van het programma; 

  4. Tour uitvoeren. 

Er volgt nog één stop van de Immersive Tech Tour, maar de sprekers kunnen al concluderen dat dit een succesvolle manier is om XR als onderwijsleertechnologie te promoten. "Onder grote belangstelling gaan we komend studiejaar door in de vorm van een professionele leergemeenschap (PLG). Docenten die zich verder willen professionaliseren wisselen in de PLG ervaringen uit en gaan onder begeleiding zelf content maken. Op deze manier hopen we de samenwerking over domeinen heen verder te versterken en XR nog steviger neer te zetten als hulpmiddel in de les." 

Responsible XR Decision Making Model  
In de sessie "Guiding Responsible XR with a Decision Making Model" door John Walker en Liselore Tissen werden deelnemers meegenomen in een besluitvormingsmodel voor XR-ethiek. In de sessie was er ruimte om feedback te geven op het Decision Making Model. Hieruit bleek dat het model veel potentiële toepassingen heeft op diverse gebieden. Ook hadden meerdere onderzoekers ideeën om samen te werken. Deelnemers vinden aandacht voor publieke waarden in technologie van groot belang en dit model wordt gezien als waardevol en belangrijk in het veld.  

John Walker: "Het enthousiasme dat we van iedereen hebben gezien, heeft ons er nog zekerder van gemaakt dat ons model belangrijk is. We geloven dat het echt kan helpen bij de grote ethische vragen en beslissingen in XR-technologie. De sessie liet ons niet alleen zien dat we op de goede weg zijn, maar opende ook nieuwe manieren om met anderen samen te werken en ons project te laten groeien."  

Wil je meedenken of het model zelf uitproberen? Mail dan naar responsibletech@surf.nl  

Npuls stand
Npuls stand

Cloud streaming 
Bram Scholten van Saxion en Hizirwan Salim van Npuls/SURF gaven de sessie: "Standalone or wired, is cloud streaming best of both worlds?". In deze sessie werd dieper ingegaan op cloud streaming voor XR. Deze relatief nieuwe technologie biedt tal van potentiële voordelen, maar ook nieuwe uitdagingen. 

Bram deelde zijn inzichten over de ervaringen met cloud streaming en de verschillende gebruiksscenario's die ze zijn tegengekomen. Waarna Hizirwan de nieuwste updates gaf over een studie die de haalbaarheid en levensvatbaarheid van het implementeren van deze technologie op grotere schaal in onderzoeks- en onderwijsinstellingen onderzoekt. Ook werd het behoeftenonderzoek Streaming XR, dat samen met 17 onderwijsinstellingen tot stand is gekomen, gedeeld. 

Speeddate XR 

De Nationale XR dag gaat over kennisdelen op landelijke schaal. Er is namelijk zoveel te leren van wat er gebeurt op gebied van XR in onderzoek, de UMCs, op onderwijskundige vlak maar ook op technisch vlak. Ook bij de Npuls pilothub XR wordt ingezet op kennisdeling. Esther van der Linde: "Wij geloven erin dat de meeste kennis die nodig is om XR op een goede manier in te zetten in het onderwijs al bestaat in de vorm van puzzelstukjes bij de instellingen. En wij leggen deze puzzelstukjes graag samen en ontsluiten de hele puzzel voor alle instellingen." Met deze insteek werd een speeddate op de Nationale XR dag georganiseerd. Deelnemers die op zoek waren naar een XR-connectie werden samengebracht en iedereen ging met een nieuwe connectie weer naar buiten. Wil jij ook meer XR-connecties? Wordt dan lid van de community via https://npuls.nl/xr/ 

XR-trend rapport 
Aan het einde van de dag werd het XR-trendrapport gepresenteerd. Hier lees je een overzicht van de recente XR-trends in onderwijs en onderzoek. De 7 trends die centraal staan, zijn: 

  1. De XR-markt blijft in beweging 

  2. De push van de industrie bijhouden 

  3. Minder baanbrekende ontwikkelingen in XR 

  4. De stijgende behoefte aan mogelijkheden voor het ontwikkelen van inhoud

  5. Betrokkenheid bevorderen met gedetailleerde avatars 

  6. Naar naadloze integratie tussen fysiek en individueel 

  7. Aanhoudende druk voor publieke waarden en ethiek 

Wat ik meeneem is dat dit een community is die leeft en bewijst dat XR meer is dan een gimmick. De community deelt en innoveert en dat is prachtig om te zien! - Jeroen Boots 

Door: Carolien Kamphuis, Esther van der Linde, Hizirwan Salim, Jeroen Boots, John Walker, Maaike Wessels-Compagnie

Organisatie committee XR day
Organisatie commitee XR day

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties