5 tips voor een inclusieve studiestart

Een goede studiestart, oftewel een warm welkom, is extra belangrijk voor studenten met een ondersteuningsvraag. Een goede voorbereiding maakt het volhouden van hun studie een stuk makkelijker. Hoe zorg je ervoor dat ze hun studie succesvol kunnen doorlopen? Verschillende tools en handreikingen die je hierbij helpen, lichten we met vijf tips toe.

Studeren met een ondersteuningsvraag

Studenten kunnen extra ondersteuning nodig hebben tijdens hun studie. Zoals studenten die belemmeringen ondervinden vanwege een functiebeperking, chronische ziekte, psychische klachten, zwangerschap, jong ouderschap, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg.

Tip 1 | Evidence-informed interventies gedurende de eerste 100 dagen

Voor studenten met een ondersteuningsvraag is aanpassing aan een nieuwe onderwijsomgeving extra uitdagend; een kwetsbare periode die vaak gepaard gaat met een (tijdelijke) dip in prestaties, verminderd welzijn en een piek in de studieuitval.

Lees de handreiking: Inclusieve instroom hoger onderwijs met interventies rondom  toegankelijkheid, kennis en bewustzijn, werkvormen en lesmethoden, binding en betrokkenheid, en begeleiding 

Tip 2 | Studielink vragenmodule voor ondersteuningsvragen

Tot wel 40% van alle (nieuw) instromende studenten heeft een ondersteuningsvraag, zo blijkt uit recent onderzoek. Een aantal studenten ervaart knelpunten om hun ondersteuningsvraag bij de onderwijsinstelling bekend te maken. Via Studielink informeren onderwijsinstellingen ook op verschillende manieren naar hun ondersteuningsvraag. Voor meer eenduidigheid is hiervoor een handreiking met richtlijnen uitgegeven. Met ook voorbeeldvragen die je kan overnemen om beter in te spelen op de situatie van de student. Deze handreiking is voor Studielink-coördinatoren en andere onderwijsprofessionals die zich bezighouden met het (her)inrichten van de vragenmodule op Studielink, studentenondersteuning en studentenwelzijn.

Lees de handreiking | Toepassing Studielink-vragenmodule voor ondersteuningsvragen

Tip 3 | Hogeronderwijstoegankelijk.nl

Er zijn tal van voorzieningen en (financiële) regelingen die de studenten ondersteunen tijdens hun studieloopbaan. De website  hogeronderwijstoegankelijk.nl wijst hen de weg naar mogelijkheden voor o.a. onderwijs- en toetshulpmiddelen, aangepaste studieplanning, financiële mogelijkheden, toegankelijkheid van gebouwen, begeleiding en advies, cursussen/trainingen, hulp bij overgang naar stage en of werk en de contactpersoon van de eigen onderwijsinstelling. De website is tevens Engelstalig en hiermee ook geschikt voor internationale studenten.

Informeer je studenten over hogeronderwijstoegankelijk.nl en verwijs ook via de website van je eigen onderwijsinstelling naar deze tool. De website wordt met regelmaat geüpdatet en doorontwikkeld met uitbreiding van informatie omtrent de ondersteuningsvragen.

Laat je inspireren door hogeronderwijstoegankelijk.nl en zeg het voort!

Tip 4 | Communicatietoolkit Informatievoorziening

Passende informatievoorziening, die bekend en vindbaar is en die alle studenten aanspreekt, is nodig om als onderwijsprofessional het talent van studenten optimaal te benutten. Informatie die mentale drempels wegneemt en studenten wegwijs maakt in voorzieningen en regelingen voor een soepele overgang tijdens het studieproces. De communicatietoolkit helpt je daarbij.

Raadpleeg de communicatietoolkit met handreikingen tips en tools voor de verschillende sleutelmomenten van het studieproces.

Tip 5  | Aanpak voor digitaal toegankelijk onderwijs

Online onderwijs kwam met de coronacrisis in een stroomversnelling. Het massale hoorcollege lijkt te verdwijnen en studenten willen online en flexibel onderwijs behouden. Want, hoewel de scholen weer volop toegankelijk zijn, blijven veel studenten weg. Veel studenten geven aan blij te zijn met de mogelijkheid om bijvoorbeeld colleges terug te kunnen kijken. Maar wat komt er allemaal kijken bij de toegankelijkheid van online onderwijs? En ook binnen het fysieke onderwijs is digitale toegankelijkheid van belang.

Lees de handreiking Digitaal toegankelijk lesgeven, hoe pak je dat aan?

Meer informatie

Wil je meer weten over het vormgeven van een inclusieve onderwijsaanpak? Bekijk de mogelijkheden op ECIO.nl. 

 

studenten lezen een boek

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen