Franka van de Wijdeven
Als communicatieadviseur bij het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs… Meer over Franka van de Wijdeven
De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft de deuren geopend naar nieuwe mogelijkheden en kansen, ook voor studenten met een functiebeperking of extra ondersteuningsvraag. ChatGPT biedt een unieke meerwaarde voor deze studenten door hen te ondersteunen tijdens hun studie en deelname in het onderwijs. In dit artikel belichten we de mogelijkheden van ChatGPT die hen verrijken en inclusief onderwijs bevorderen.
Een van de voordelen van ChatGPT voor studenten is de verbeterde toegang tot informatie en educatieve bronnen. Elke student heeft unieke leerbehoeften en -stijlen, in het bijzonder studenten met een functiebeperking of ondersteuningsvraag. ChatGPT biedt hen individuele ondersteuning op maat. Denk bijvoorbeeld aan het uitleggen van complexe vraagstukken of het omzetten van teksten en leermaterialen in begrijpelijke taal waardoor ze beter kunnen deelnemen aan het leerproces. ChatGPT kan dit op verschillende manieren en houdt daarbij rekening met de voorkeuren van de student. Het creëert hierdoor een inclusievere leeromgeving waarin studenten met verschillende leerbehoeften kunnen gedijen en groeien. Dit maakt leren niet alleen effectiever, maar ook leuker en boeiender.
Sommige studenten ervaren belemmeringen bij communicatie, bijvoorbeeld vanwege spraakproblemen of motorische beperkingen. Waar zij moeite hebben met traditionele communicatiemethoden, zoals spraak, schrift of fysieke interactie, kan ChatGPT een waardevol hulpmiddel zijn. ChatGPT fungeert dan als communicatiebrug, waardoor studenten gemakkelijker kunnen communiceren met hun docenten en medestudenten. Zo kan ChatGPT gesprekken simuleren, feedback geven en interactief ondersteunen.
ChatGPT kan studenten helpen bij het ordenen, verduidelijken en het ontwikkelen van hun gedachten en ideeën, bijvoorbeeld voor een creatieve schrijfopdracht, essay of paper. Dit kan vooral nuttig zijn voor studenten, met cognitieve beperkingen of leerstoornissen, voor wie het een uitdaging kan zijn om gedachten en ideeën op papier te zetten. ChatGPT ondersteunt hierbij met het stellen van verdiepende vragen, suggesties te doen en te helpen bij het verduidelijken van hun gedachten. Dit helpt hen bij het ordenen van hun gedachten en deze op een inspirerende manier te verwoorden. Hiermee worden ze ondersteund bij het verkennen van hun creatieve mogelijkheden.
Studenten kunnen soms het gevoel hebben dat ze afhankelijk zijn van anderen tijdens het studieproces. ChatGPT kan dit veranderen door hen te helpen bij het zelfstandig vinden van antwoorden, het uitvoeren van onderzoek en het oplossen van problemen. Dit vergroot hun gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in hun competenties. Deze zelfredzaamheid draagt bij aan betere motivatie en betrokkenheid.
ChatGPT verrijkt de leerervaring van studenten op meerdere niveaus. Het vergroot de toegankelijkheid van informatie, biedt individuele ondersteuning, doorbreekt communicatiebarrières, vergroot het zelfvertrouwen en bevordert creatieve communicatie. ChatGPT biedt studenten een alternatieve, inclusieve manier om hun gedachten en ideeën te uiten en te communiceren, zonder te worden beperkt door de traditionele methoden die voor hen mogelijk moeilijk of ontoegankelijk zijn. Het is niet alleen gunstig voor studenten met een functiebeperking maar ook voor een bredere groep studenten.
Lees meer over toepassing van ChatGPT in het onderwijs.
Beeld: Freepik
Als communicatieadviseur bij het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs… Meer over Franka van de Wijdeven
0 Praat mee