Dit lees je op LinkedIn over… microcredentials

Steeds meer onderwijsinstellingen reiken microcredentials uit. Een microcredential is een erkend, digitaal certificaat waarmee je als professional kunt aantonen welke kennis en vaardigheden je hebt opgedaan na succesvolle afronding van een kortere onderwijseenheid. Op LinkedIn wordt er veel over gepost. Wij selecteerden 15 berichten die in de maanden oktober en november op LinkedIn verschenen. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal up-to-date.

Deze podcast praat je snel bij 

Wat zijn microcredentials precies? En hoe zorgen we dat microcredentials breed geaccepteerd worden?  Als je meer wilt weten over microcredentials luister dan naar de podcast van SURF over dit onderwerp. Bart Lamboo is projectleider microcredentials bij SURF en vertelt in 15 minuten wat microcredentialing inhoudt.

OCW: ‘Bevorder het gebruik van microcredentials’ 

Radboud Dam van het ministerie van OCW vertelt op LinkedIn dat er een nieuwe LLO-beleidsbrief (Leven Lang Ontwikkelen) gepubliceerd is met daarin een uitwerking van de Onderwijsagenda LLO voor de komende jaren. De Onderwijsagenda bestaat uit zeven onderdelen die tezamen de contouren schetsen van een (vervolg) onderwijsstelsel gericht op LLO. Eén daarvan is: het bevorderen van het gebruik van microcredentials en certificaten

Goodbye CV, hello skills! 

Niels Baay schreef mee aan het rapport ‘Op weg naar een Integraal Skillspaspoort’ welke onlangs in ontvangst werd genomen door Karien van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het rapport lees je de bevindingen van 21 toepassingen voor meer op skills gericht onderwijs en een op skills gerichte arbeidsmarkt. Niels vertelt dat in 2024 een Groeifonds-aanvraag in gang gezet wordt, met steun van de minister SZW. Het gaat om 35 miljoen euro om het Integraal Skillspaspoort voor Nederland te realiseren. 

Niels Baay zag dat het ook op de SURF Onderwijsdagen ging over micocredentials. Daar vertelden Hans Cremer en Onno-Hans N. dat de arbeidsmarkt van de toekomst draait om skills. Ze gaven uitleg over hoe onderwijsinstelling kunnen inspelen op deze skills-based arbeidsmarkt.

grafisch beeld, ronde trap
Foto: Pexels

Microcredentials in het mbo. Kom naar de meeting 

Ook binnen het mbo wordt nagedacht over microcredentials. Binnenkort start het mbo met pilots. Wil jij daar meer weten over weten? Meld je dan aan voor de bijeenkomst op 8 december bij de MBO Raad in Woerden (online deelnemen kan ook).  

Wat doet Npuls met microcredentials?  

Microcredentials zijn relatief nieuw, maar langzaam maar zeker is het een steeds bekender concept aan het worden in het vervolgonderwijs. Ook binnen Npuls krijgt het de nodige aandacht, want microcredentialing biedt instellingen de kans hun onderwijsaanbod te verbreden, sneller in te spelen op vragen uit de arbeidsmarkt en het Leven Lang Ontwikkelen-aanbod te versterken.  Lees snel wat Npuls doet op het gebied van microcredentials.

Ook onze zuiderburen omarmen de microcredentials 

Microcredentials, mini-leerbewijzen, kunnen de drempel naar levenslang en levensbreed leren verlagen voor veel Vlamingen, denkt de Vlaamse Onderwijsraad. De onderwijsraad deed voorstellen voor de verdere uitrol, in het hoger onderwijs én de brede volwasseneneducatie. Benieuwd naar hun advies?  

Heel veel eerste microcredentials uitgereikt! 

Onderwijsinstellingen zijn er trots op dat zij hun studenten microcredentials kunnen uitreiken. Ze delen die momenten dan ook graag op LinkedIn. Ben jij benieuwd welke opleidingen ze al uitreiken? Check deze LinkedIn-posts! En misschien staat jouw instelling er de volgende keer ook tussen? 

 

Meer weten over microcredentials? 

Bekijk ook de animatie over microcredentials van het Versnellingsplan.

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties