PEP-meter: tool voor studenten met pijn en vermoeidheid

De PEP-meter is een hulpmiddel voor studenten die last hebben van chronische pijn en energieproblemen. Deze problemen kunnen het lastig maken om goed te studeren. In dit artikel leggen we uit wat de PEP-meter is, hoe het werkt, en waarom het zo handig is voor zowel studenten als onderwijsbegeleiders.

Wat is de PEP-meter?

PEP staat voor Pijn en EnergieProblemen. De PEP-meter is een tool die helpt om problemen die je niet altijd kunt zien, zoals pijn en moeheid, zichtbaar te maken. Dit is belangrijk, zodat zowel de student als de school begrijpen wat er aan de hand is. Het doel is dat de student goed kan blijven studeren, ook met deze moeilijkheden.  

Hoe werkt de PEP-meter?

  • Gegevens invoeren
    De student maakt een eigen account aan. In een periode van twee weken houden ze hun activiteiten, op school en daarbuiten, bij die ze gedurende de dag doen. Bij elke activiteit geven ze een cijfer voor hun pijn- en energieniveau. Dit cijfer gaat van 1 tot 10, waarbij 1 heel weinig pijn of veel energie betekent en 10 veel pijn of weinig energie. De PEP-meter gebruikt kleuren om te laten zien hoe zwaar iets is voor de student. Dit maakt het makkelijk om snel te zien wanneer een student veel pijn heeft of vermoeid is.
  • Analyse
    Na twee weken kan je samen met de student de analyse van de PEP-meter bekijken. Met het verkregen inzicht begrijp je beter wanneer de student de meeste pijn  heeft of het minst energie.
  • Plan maken
    Met deze informatie kan de student en eventueel samen met begeleiding van school een actieplan maken. Bijvoorbeeld hoe en wanneer de student soms rust kan nemen tussen lessen door, of dat minder uren per dag studeren beter is. Het helpt hen om een studieplanning te maken die niet te zwaar is. De flyer van de PEP-meter geeft hierbij handvatten.

De voordelen van de PEP-meter

  1. Het helpt de student om uit te leggen hoe hij of zij zich voelt.
  2. Tijdige aanpassingen in de studie, kunnen studievertraging voorkomen.
  3. Het helpt om een goede balans te vinden tussen studeren, vrije tijd en sociale activiteiten.
  4. Het zorgt voor een aanpak die goed past bij de student.

Wat kan je als onderwijsprofessional doen?

Docenten en studiebegeleiders zijn belangrijk bij het gebruik van de PEP-meter.  

  • Leg uit aan studenten hoe de PEP-meter werkt.
  • Help met het begrijpen van de informatie uit de PEP-meter.
  • Regel aanpassingen in de studie of extra hulp als dat nodig is.

Als je ziet dat een student moeite heeft door gezondheidsproblemen, moedig dan het gebruik van de PEP-meter aan. Kijk regelmatig hoe het gaat.

Onbelemmerdstuderen.nl

De PEP-meter is een waardevol hulpmiddel voor studenten die moeite hebben om te studeren door pijn en moeheid. Het kan hen helpen om beter om te gaan met deze problemen en toch succesvol te zijn in hun studie. Wil je meer weten over hoe zij kunnen studeren zonder belemmeringen? Kijk dan op OnbelemmerdStuderen.nl voor meer informatie en tips.

illustratie van drie mensen die in gesprek zijn. Op de achtergrond is er een grote kalender met verschillende vinkjes en cirkels, wat taken of gebeurtenissen aangeeft. Boven de kalender hangt een klok die de tijd aangeeft, links is er een pictogram dat energie/pijn niveau voorstelt, afgebeeld door een pijl die omhoog wijst.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen