Voor de zomermaanden: 18 Podcast-tips over onderwijs en digitalisering

Wil jij deze zomer wat inspiratie opdoen over onderwijs en digitalisering? Maar dan wel op een ontspannen wijze? Een podcast is perfect voor tijdens een wandeling, in je luie stoel of aan het zwembad. Met deze podcast-tips van de Vraagbaak Online Onderwijs redactie en community zit je gebakken.

Bijspijkeren met een podcast 

Podcasts zijn populair. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) luistert wel eens een podcast. Zo blijkt uit de jaarlijkse podcast-monitor. Een podcast luisteren we vooral thuis (70%), maar ook veel tijdens een wandeling (30%) of in het openbaar vervoer (28%). Steeds meer mensen luisteren voor zakelijke doeleinden naar podcasts (22% in 2021 vs. 17% in 2020). Vooral om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied en voor inspiratie en nieuwe ideeën. 

Podcasts voor of door studenten 

Ook interessant: het podcastgebruik is het allerhoogst onder studenten. Ruim 70% luistert weleens een podcast. Niet gek dat er docenten zijn die hun studenten op deze manier goed weten te bereiken. Zoals docenten Jurjen en Sander. Ze startten een podcasts voor hun studenten tijdens de lockdown. Het werd een groot succes. Docent Arianna Pranger zette de podcast in als werkvorm voor haar Master Farmacie studenten. Haar studenten maakten een leken-podcast over COVID-19. Ze vonden het leuk en leerden veel over het onderwerp, belang van begrijpelijke taal en samenwerken. 

Podcasts over onderwijs en digitalisering

Weet je niet welke podcasts je zal gaan luisteren? Wat is er nou beter dan tips van vakgenoten? Dit zijn de favoriete podcasts van de Vraagbaak Online Onderwijs redactie en community. Onderverdeeld in de categorieën:
 

  • Onderwijs van de toekomst 
  • Blended en Hybride onderwijs 
  • Praktische tips en voorbeelden 
  • Technologie en onderwijs 
  • Lessen corona-periode 

🎧  Onderwijs van de toekomst

What if education (EN) 

What if education is een podcast van de Universiteit Leiden waarin docenten, studenten en experts hun ideeën delen over de toekomst van onderwijs. Met onderwerpen als digitale tools, XR en het onderwijs in 2030. Verwacht gekke ideeën, humor en open-minded gesprekken.  

The Learning Hack (EN) 

Welke innovaties bepalen de toekomst van leren? Hoe verandert digitale ontwikkeling de manier waarop we leren, trainen en opleiden? In The Learning hack gaat host John Helmer in gesprek met mensen die hierop een visie hebben en die actief bouwen aan de toekomst van onderwijs. 

De toekomst van het hoger onderwijs 

Podcast-serie van de HAN over de toekomst van het hoger onderwijs. Met experts wordt ingezoomd op thema’s als: het belang van digitale transformatie, een multidisciplinaire aanpak van vraagstukken en flexibele en wendbare professionals en organisaties. 

BNR Slimme koppen 

Aflevering van BNR Slimme koppen: Hoe zorgen we met innovatie dat digitaal onderwijs impactvoller wordt voor studenten? Tijdens de lockdown zagen studenten de ene na de andere PowerPoint en hoorcollege voorbijkomen. Dat kan en moet beter in de toekomst, maar met welke innovatie? 

What if education

🎧 Blended en hybride onderwijs 

Blokkie blended 

In de podcast Blokkie Bended van de Hogeschool Rotterdam gaat Rosa Douma in gesprek met collega’s over blended onderwijsvragen. Hoe verzorg je didactisch verantwoord onderwijs dat deels online en deels offline gegeven wordt? 

Hybride leeromgevingen  

Podcast-serie van het programma Hybride Leeromgevingen van Fontys. Docent Mechatronica Ronald Scheer gaat op zoek naar welke hybride leeromgevingen er zoal zijn, wat de meerwaarde is van een hybride leeromgeving en hoe Fontys hieraan samenwerkt.

De kunst van online leren 

Peter Steenkamer maakte een podcast-serie over online leren. Hij interviewt in deze serie onder andere Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar over hun boek 'Blended leren ontwerpen' en Barend Last en Stefan Jongen over hun boek 'Blended learning en onderwijsontwerp

Blokkie blended

🎧 Praktische tips en voorbeelden 

LLEARN 

Podcast LLEARN houdt je op de hoogte van de laatste onderwijsontwikkelingen, praktische tools en tips. Kort en bondig gebracht. Ideaal als je weinig tijd hebt om alles bij te houden. De makers bespreken een breed scala aan onderwerpen, zoals gamification en online lesgeven.  

Kennisnet-podcast 

Een podcast van Kennisnet over thema’s rond onderwijs en ICT. Kennisnet ondersteunt PO, VO en MBO bij een professionele inzet van ICT. De podcast behandelt veel interessante onderwerpen zoals digitale didactiek en les op afstand. 

De betere docentenkamer 

Vier hogeschooldocenten uit Rotterdam maken wekelijks de podcast De betere docentenkamer. De show gaat over de typische dingen die enkel docenten kennen, zoals nakijkstress en didactische trucjes. Met afleveringen over onderwerpen als terug naar fysiek onderwijs en binding met studenten. 

Washapp

Docenten gebruiken verschillende applicaties, maar welke is nou handig en voor welk doel? In de podcast Washapp gaan experts en studenten dieper in op verschillende onderwijstools. Tot nu toe is er een aflevering over Mentimeter en over Flipgrid.

LLEARN

🎧 Tech in onderwijs 

The state of tech (EN) 

Een podcast uit Ohio over technolgie in educatie. State of Tech is voor iedereen (van docenten tot tech-directeuren) die wil ontdekken hoe technologie ingezet kan worden om lesgeven en leren te verbeteren. Het gaat over ed-tech issues, technologie nieuws, reviews van handige bronnen en goede voorbeelden. 

Surf Sounds 

De podcast van Surf heet Surf Sounds. Tot nu toe staan er aflevering op over onderwerpen zoals Data en Ethiek, AI en XR in onderwijs en onderzoek, Edubadges en Copyright. 

Surf Sounds

🎧 Lessen Corona 

Terug naar normaal? Deze docent hoopt van niet 

Leraar van het Jaar 2018-2019 Lucelle Deneer-Comvalius leerde na al dat thuiszitten haar eigen kinderen en haar leerlingen beter kennen. Ze vertelt erover in deze podcast van de Correspondent. Digitaal lesgeven vindt ze vermoeiend, ze vindt zichzelf een ‘oldtimer’, maar al pionierend ontdekte ze hele nieuwe manieren om haar leerlingen in beweging te krijgen. 

De MBO Cast 

De MBO Cast is een podcast van het ROC van Amsterdam. Lieke Koningen (projectleider) en Kelly Krijnzen (docent) gaan in gesprek met studenten. Wat is hun ervaring met online onderwijs? En hoe gaan zij om met de coronamaatregelen? 

Onderwijs op afstand MBO 

Op MBO-scholen wordt veel praktisch onderwijs gegeven. Door de coronacrisis zijn scholen gesloten, maar hoe geef je dan onderwijs op een MBO? Hoe houd je contact met studenten? Kunnen stages doorgaan? Daarover gaan de twee afleveringen Onderwijs op afstand MBO van RN7.

Flo-cast 

In de FLO podcastserie gaan docenten en medewerkers van de Universiteit Leiden in gesprek over de uitdagingen, valkuilen en mogelijkheden van online onderwijs. Deze eerste aflevering gaat over hoe docenten zelfregulatie en motivatie onder studenten kunnen bevorderen.

Tjipcast 

In de Tjipcast gaat Tjip de Jong elke week op zoek naar nieuwe antwoorden op vragen die gaan over leren, opleiden, veranderen, samenwerken en innoveren. Met afleveringen als Examineren in coronatijd, hoe doe je dat? of Samenwerken in Coronatijd: Hoe hou je de (digitale) verbinding

MBO cast

En nog meer tips 

Er is veel te luisteren. Hierbij nog een bonuslijstje met tips die langskwamen.
 

  • Buiten de krijtlijnen. In gesprek met experts, leerkrachten, directeuren, pedagogen en ondernemers over onderwijsvraagstukken van deze tijd.  

  • The Learning Scientist (EN). Een podcast voor docenten, studenten en ouders over evidence-based studeren en leren. 

  • The learning Experience Lab. Podcast van Feedbackfruits over lesgeven en leren.  

  • Loes en Lies. Eigenlijk een vlog, maar kun je ook prima luisteren. Luchtige show met verhalen uit het onderwijs. 

  • Samen OnderWIJZER.  Docent Jannemijn gaat in gesprek met collega-docenten over inspirerend onderwijs (tijdens corona).

  • No more boring learning. Jeanne & Jan-Peter winden zich elke week ergens over op in de wereld van Learning & Development.  

  • Please hold (EN). Een spoken word over de impact van Covid-19 op het leven en onderwijs. 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties