Inclusief en toegankelijk online onderwijs - gewoon meedoen is niet vanzelfsprekend

“Het is bij een studie belangrijk dat niet wordt vastgehouden aan wat voor de meeste studenten werkt. Maar dat er ook ruimte is om maatwerk te leveren waar nodig. Op die manier kan ik mijn studie en stage op een goede manier afronden.”

Online (hoger) onderwijs is here to stay – dat is inmiddels duidelijk. Er zijn creatieve oplossingen bedacht en digitalisering van het onderwijs is in een stroomversnelling geraakt. De hectiek van de plotselinge omschakeling bij de onderwijsinstellingen is nu voorbij. Hoog tijd om ons af te vragen hoe toegankelijk het huidige online onderwijs is voor studenten met een beperking.

“Ik ervaar dat er vaak wordt gedacht in problemen en niet in mogelijkheden.”

Deze week is het de Week van de Toegankelijkheid, van 5-9 oktober 2020. Het hoger onderwijs vindt voorlopig vooral digitaal en online plaats. En dus is het van groot belang om aandacht te besteden aan inclusiviteit en toegankelijkheid. Doen we dat niet dan kunnen studenten met een functiebeperking achterblijven en ligt een studieachterstand op de loer. Bovendien zijn onderwijsinstellingen wettelijk verplicht om digitale toegankelijkheid aan hun studenten te bieden, dus ook voor studenten met een functiebeperking.

“Ik wil ook niet anders benaderd worden dan andere studenten. Ik heb graag dat mensen eerlijk zijn. Het is voor mij belangrijk dat mensen duidelijk zijn met wat ze bedoelen. Dit voorkomt misverstanden.”

Een deel van de studenten met een extra ondersteuningsvraag heeft baat bij online onderwijs. Maar voor anderen werpt het juist extra drempels op. Als studenten thuis niet de juiste faciliteiten hebben bijvoorbeeld. Als de online colleges niet ondertiteld zijn. Of wanneer studenten zich eenzaam gaan voelen.

Hoe maak je online onderwijs toegankelijk?

Hoe betrek je studenten met een beperking in het online onderwijs? En hoe maak je het onderwijs toegankelijk voor iedereen? Die vragen en meer komen aan bod in de gratis webinar Online onderwijs toegankelijk voor iedereen op vrijdag 9 oktober 2020 van 14.00-15.00 uur. Meer informatie en aanmelden voor de webinar: klik hier.

In deze webinar:

  • gaan we in gesprek over toegankelijk online onderwijs met experts, docenten en een student.
  • leer je meer over studentenwelzijn en socialisatie, en welke rol zij spelen in toegankelijk onderwijs.
  • kom je te weten hoe interactie en binding tussen studenten en met de docent tot stand komen in een online leeromgeving.
  • geven we je praktische adviezen om stappen te maken in inclusief online onderwijs.

Op welke vragen wil jij graag een antwoord van de sprekers? Geef ze van te voren aan ons door. Bekijk ook wat anderen vragen. Tijdens het webinar kun je ook vragen stellen via de chat.

Verder lezen over toegankelijk en inclusief online onderwijs:

  • Veel praktische tips en handvatten voor toegankelijk online onderwijs: klik hier
  • Uitgebreide informatie over het thema inclusief online onderwijs: klik hier
  • Meer lezen over de wettelijke kaders rondom digitale toegankelijkheid, zoals het VN-verdrag Handicap en de Wet gelijke behandeling: klik hier
  • Week van de Toegankelijkheid, 5-9 oktober 2020
  • Of kijk de Webinar digitale toegankelijkheid terug: klik hier
  • Ben je een professional in het hoger onderwijs en heb je vragen over studeren met een functiebeperking? Dan kun je ook terecht bij de ECIO infolijn

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties