Koffie break met Ewald Edink: 'Samen met studenten onderwijs vormgeven' (1)

‘Graag meer voorbeelden’. Een veel gemaakte opmerking in de evaluatie van het webinar over online binding op 2 oktober. Nou, die voorbeelden zijn er. Heel veel. Enthousiaste docenten die ervaringen willen delen zijn er ook genoeg.
"Ik denk echt dat als studenten zich betrokken voelen en de invulling van het onderwijs kunnen beïnvloeden, dat dat helpt bij de binding."
Daarom vanaf nu elke week een 'Koffie break met ...’. Over onderwijs in corona tijd, online contact maken en houden, leerteams, contactmomenten goed benutten, samen werken aan opdrachten en nog veel meer. Deze week de aftrap met docent chemie Ewald Edink van de Hogeschool Inholland.
Klik op het onderstaande plaatje om de opname van het interview te bekijken.

Ontwerp samen met je studenten hun onderwijs
Ewald startte begin september met zijn online werkcolleges en kwam er al snel achter dat hij het prettig vond om studenten om input te vragen.
"In het begin dacht ik, ik zie wel welke vragen er gaan komen tijdens het werkcollege. Maar al snel dacht ik, dat moet ik meer gaan structureren.
Via een wekelijks quiz, gemaakt met het programma Socrative, vroeg hij de studenten bijvoorbeeld of het tempo goed was, of er nog onderwerpen extra aan de orde moesten komen en of ze het voorbereidingsfilmpje hadden bekeken. De feedback hielp hem om zijn onderwijs elke week beter te maken. En het hielp de studenten om zich meer betrokken te voelen.
"Blunders helpen ook voor de binding. Dan zien de studenten: het is ook maar een mens. Als je daar met een beetje zelfspot mee om gaat dan verlaag je de drempel waardoor je beter benaderbaar bent."
Meer lezen
- Mooi overzicht van voordelen wanneer studenten meer eigenaar worden van hun eigen leerproces. Soort John Spencer, hoogleraar Onderwijskunde.
- Ben Tiggelaar over de voordelen van pauzes nemen (zodat je deze koffie breaks kunt bekijken...).
- Webinar Online Binding terugkijken van 2 oktober 2020
Over deze video
De video is opgenomen tijdens een gesprek via Zoom. Het opgeslagen bestand wordt op het YouTube-account van SURF gezet. Zonder kop en staart is de video moeilijk te herkennen in de veelheid van video's. Collega Nina dacht mee en ontdekte Canva.com. Met dit online programma kan echt heel eenvoudig een presentatie worden gemaakt waarin de video wordt opgenomen.
Verschenen in deze reeks
- Koffie break met Ewald Edink: 'Samen met studenten onderwijs vormgeven'
- Koffie break met Aleid Brouwer: 'Zo houd ik studenten bij de online les'
- Koffie break met Eva den Heijer : 'Hoe-de-oldskool-post-mijn-onderwijsgame-redde'
- Koffie break met Marleen Verstege: 'Meer structuur, meer groei, minder herkansingen'
-
Koffie break met Raimke van den Beemt: 'Ik heb meer energie als ik online lesgeef'
-
Koffie break met Jaap Versluis: 'Ik-ken-de-studenten-nu-al-veel-beter'
-
Koffie break met Risheet Lal: 'De drempel is denk ik lager'
Koffie break met …
In ‘Koffie break met…’ iedere week een docent die vertelt over online onderwijs en het vergroten van binding. In een kwartiertje hoor je van een enthousiaste docent zijn of haar ervaringen, oplossingen en tips. Dus pak een kopje koffie, neem een break en laat je inspireren.
‘Science may never come up with a better office communication system than the coffee & tea break.’ – Earl Wilson
Author
Petra Wentzel
Studeerde Toegepaste Onderwijskunde aan de Universiteit Twente Meer over Petra Wentzel

Comments
Dit artikel heeft 0 reacties