Overzicht ondersteuning instellingen aan docenten

Hieronder vind je een overzicht van de informatie die instellingen beschikbaar stellen aan hun docenten. De instellingen en pagina's opgenomen in dit overzicht zijn open en voor iedereen toegankelijk. 

Hogescholen

Avans Hogeschool Op de verzamelpagina Onderwijs op Afstand is aandacht voor onder andere technologieën voor afstandsonderwijs, werkvormen en toetsing op afstand.
Hogeschool Arnhem en Nijmegen

De HAN heeft de toolbox Onderwijs op afstand in het leven geroepen. Hier vind je onder andere tips voor communicatie en didactiek. Docenten van de HAN hebben hun ervaringen opgenomen in een videodagboek. Deze ervaringen bekijk je hier.

Hogeschool Rotterdam De Hogeschool Rotterdam heeft het online magazine Onderwijs op afstand gepubliceerd. In het magazine wordt o.a. aandacht besteed aan het geven van college aan grote groepen, het begeleiden van kleine groepen en praktijkonderwijs. Inmiddels is er ook een online magazine helemaal gewijd aan toetsen op afstand. Ook is er een pagina Veelgestelde vragen met veel praktische tips.
Hogeschool Utrecht De HU heeft naast een community Afstandsonderwijs overzichtelijke infographics over applicaties die je kunt gebruiken bij afstandsonderwijs en online samenwerken.
Fontys Hogescholen Fontys Hogescholen heeft een website voor medewerkers en docenten opgesteld met instructievideo's, een Q&A en een overzicht van best practices. Voor staf organiseren ze dagelijks meerdere vragenuurtjes tussen 9.00u en 19.00u, voor technische of didactische vragen over werken in en met MS Teams.
NHL Stenden Hogeschool

NHL Stenden heeft een uitgebreide overzichtspagina Online onderwijs gemaakt. Hier kun je terecht als docent en student, als je vragen hebt over Blackboard of MS Teams. Docenten kunnen informatie vinden over het organiseren van ateliersessies, het opnemen van hoorcolleges en de begeleiding van studenten. Ook kun je er terecht voor dicactische tips en tricks. 

Hogeschool van Amsterdam De HvA heeft deze pagina voor docenten samengesteld.
Saxion Hogeschool De dienst ICT&O van Saxion publiceert op video.saxion.nl instructievideo's en webinars over online onderwijs, waaronder synchroon en asynchroon lesgeven en toetsen.

Veel andere hogescholen, waaronder Hogeschool Zuyd, Christelijke Hogeschool Ede, Hogeschool Inholland en Hanzehogeschool, bieden hun docenten informatie over afstandsonderwijs via het intranet. 

Universiteiten

Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht heeft de pagina Online Education at UM. Hier vind je richtlijnen voor studenten en docenten. Voor docenten is er een specifieke pagina, zijn er bijbehorende animatievideo's en is er een algemene pagina voor support bij Blended Learning.

Voor staf is er zelfs een dagelijkse (7 dagen per week) helpdesk, bereikbaar tussen 10.00u en 22.00u.

Universiteit Twente De Universiteit Twente heeft een overzicht Online Teaching gemaakt waarin informatie te vinden is over het vooraf opnemen van colleges, het livestreamen van colleges, het afnemen van opdrachten en toetsen op afstand, inclusief presentaties en peerfeedback. Ook hebben ze een education knowledge base, waarin informatie is opgenomen over online groepswerk, online discussies en online mentoring. 
Rijksuniversiteit Groningen De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Teaching Online for Staff-pagina. Hier vind je strategieën en tools voor het online lesgeven, én ervaringen van collegadocenten over het online geven van het onderwijs. Ook zijn er periodieke webinars over online onderwijs en beoordeling.
TU Delft De TU Delft heeft haar eigen Teaching en Learning Support Services. De support is opgedeeld in "Hands-on support", "Learning & Professional development" en "Initiatives and Collaborations". 
Erasmus Universiteit Rotterdam De EUR geeft advies voor online onderwijs op deze pagina. Hier vind je uitgebreide informatie voor het maken van video's, inclusief het schrijven van een script en het maken van infographics.

Medewerkers kunnen terecht bij de Community Learning & Innovation en per faculteit bij het Learning Innovation Team. 

Universtiteit Leiden De Universiteit Leiden heeft een knowledge base beschikbaar in twee talen: Nederlands en Engels. Naast aandachtspunten bij remote teaching, informatie over het het vervangen van hoor- en werkcolleges en het opbouwen van gedeelde kennis, geven ze vijf belangrijke tips voor het organiseren van online onderwijs.  
Vrije Universiteit Amsterdam

De VU heeft een Engelstalige Online Education informatiepagina ingericht met informatie over afstands- en online onderwijs. De pagina is ingedeeld op basis van onderwijs- en werkvormen zoals Lectures, Tutorial groups, Collaboration, 1 to 1, etc. Elke werkdag zijn er online ondersteuningssessies.

Universiteit Utrecht

De UU heeft een pagina met heel veel didactische en technische tips en tools voor onderwijs geven op afstand. Ook heeft zij een online docentencommunity, TAUU. Op deze site vind je de community van docenten en nieuwsberichten. Informatie en ervaringen worden gedeeld om elkaar verder te helpen.

Open Universiteit De OU is "altijd online" en heeft voor docenten in Nederland een Digitale Didactiek-gids opgesteld. Daarnaast geeft de OU drie dagen per week gratis college voor docenten. De colleges beginnen om 19.00u. Deze week worden ze gegeven op 23, 24 en 25 maart. Het college van 24 maart gaat over online formatief toetsen en feedback. 
Radboud Universiteit Nijmegen Het Radboud Teaching and Learning Centre heeft op de pagina Onderwijs op Afstand informatie over (onderwijsontwerp)processen, applicaties en ondersteuning bij elkaar gezet.
Universiteit van Amsterdam

Het Teaching & Learning Centre van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde een overzichtelijke en aantrekkelijke Educational Redesign Aid om docenten te helpen bij het kiezen van een onderwijsvorm en bijbehorende applicaties of technologieën.

Deze pagina vult de Canvaspagina Keep on Teaching aan, waarin aandacht is voor oa het geven van werkgroepcolleges, het afnemen van opdrachten en "wellbeing". 

Technische Universiteit Eindhoven Op een Canvaspagina heeft de TU/e overzichten opgenomen voor online (synchroon) onderwijs en online toetsen.

Veel andere universiteiten, waaronder Wageningen Univeristy & Research en Tilburg University, stellen informatie voor docenten beschikbaar via hun intranet. 

Mbo

Nog op zoek naar inspiratie uit een andere hoek? Bekijk hier een voorbeeld uit het mbo: het magazine over afstandsonderwijs van het Deltion College in Zwolle.

Laatst aangepast door Marian Kat-de Jong - 2 september 13:30

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 3 reacties

Gerelateerde artikelen