Webinar 17 april: Toetsen op afstand

Ben je in de afgelopen weken in een klap overgestapt naar online onderwijs en ben je nu op zoek naar alternatieven voor het afnemen van toetsen? Volg dan het webinar Toetsen op afstand op vrijdag 17 april. Tijdens dit webinar van het ComeniusNetwerk, SURF en het Versnellingsplan vertellen we over de alternatieven die er zijn voor de klassieke eindtoets.

Tijd: 13.00-14.00u
Locatie: Hier

    Zorg dat je een andere toetsvorm vindt dan de klassieke eindtoets

    De mogelijkheden van online proctoring (surveilleren op afstand via speciale software, met o.a. de webcam van de student) worden volop onderzocht – vooral ook om na te gaan of dit in te zetten is voor toetsen op grotere schaal (>300 studenten). Tegelijkertijd is er veel aandacht voor het bedenken van alternatieven voor de klassieke eindtoets of kennistoes, omdat online proctoring niet voor alle toetsen de ultieme oplossing zal vormen. Silvester Draaijer (VU Amsterdam), zegt bijvoorbeeld: “Bij de VU is onze eerste boodschap: ‘Zorg dat je een andere toetsvorm vindt dan de klassieke eindtoets. Als het echt niet anders kan, dan komt de klassieke eindtoets wellicht in aanmerking voor online proctoring.” Het is dus belangrijk om alternatieven voor de klassieke eindtoets of kennistoets te bedenken.

    Over het webinar

    In dit webinar gaan we in op de vraag: wat zijn de alternatieven voor de klassieke eindtoets? De huidige situatie geeft ons de kans om met een frisse blik te kijken naar toetsen en de manier waarop we dat doen. Zijn alle toetsen even zinvol? En vooral ook: zijn er goede alternatieven? Sharon Klinkenberg (UvA), voorzitter van de SIG Digitaal toetsen, trapt af met een reflectie op deze vragen. Vervolgens komen sprekers uit verschillende universiteiten en hogescholen aan het woord met concrete voorbeelden uit hun eigen onderwijspraktijk. We dagen je uit om zelf alternatieve toetsvormen te ontwikkelen, en geven je tips en tricks om dit tot een succes te maken.

    Voorbereiding

    We gaan ervan uit dat je over basiskennis van toetsing beschikt. Voor meer theoretische achtergrond is het raadzaam om het OU-webinar Online summatief toetsen van maandag 30 maart 2020 met Desirée Joosten-ten Brinke, Kim Dirkx en Kees Pannekeet te bekijken. Dit geeft een goed vertrekpunt. Lees ook alvast het artikel Tentamenperiode: en hoe nu toetsen op afstand? 

    Voor wie is het webinar?

    Docenten en onderwijsondersteuners die alternatieven nodig hebben voor het klassieke toetsen. En iedereen die meer wil leren over alternatieve toetsvormen.

     Wat levert het op?

    • Opfrissing van theoretische kennis over toetsing
    • Inzicht in mogelijke alternatieve toetsvormen
    • Meer kennis en inzicht over wat belangrijk is bij het aanbieden van alternatieve vormen van toetsing
    • Tips en trick om zelf aan de slag te gaan met alternatieve vormen van toetsing

    Auteur

    Reacties

    Dit artikel heeft 0 reacties