Webinar 23 april: Samenwerkend leren in de virtuele klas

Samenwerkend leren is een bewezen effectieve methode. Online vraagt dat om een andere aanpak en begeleiding dan bij fysiek onderwijs. In dit webinar maak je kennis met geschikte werkvormen voor samenwerkend leren in de virtuele klas. Met richtlijnen en voorbeelden laten we zien hoe je deze werkvormen ontwerpt en begeleidt voor jouw situatie.

Datum: 23 april 2021
Tijd: 11.00 – 12.00 uur

Helaas! Dit webinar is al geweest. Bekijk hier het verslag en de opname.

Online werkvormen voor samenwerkend leren

De virtuele klas is een omgeving op het internet waar studenten gelijktijdig samenkomen en via audio, video en chat direct met elkaar kunnen communiceren. 

Het SURF project BISON (Begeleiden In Synchroon Online oNderwijs) deed de afgelopen periode veel ervaring op met samenwerkend leren in een virtuele klas. Die ervaringen zijn nu omgezet in een e-book voor docenten, docentondersteuners en andere onderwijsdeskundigen. De richtlijnen in het e-book ondersteunen bij het ontwerpen, ontwikkelen, en verzorgen van werkvormen voor samenwerkend leren in virtuele klassen.

In dit webinar

In dit webinar neem je deel aan een online werkvorm waarbij samenwerkend leren centraal staat. Projectleiders BISON José Janssen (Open Universiteit)en Iwan Wopereis (Open Universiteit) laten zien hoe je met de richtlijnen uit het handboek werkvormen ontwerpt en begeleidt, specifiek voor jouw situatie.

Programma:

  • Inleiding
  • Actieve deelname aan een online samenwerkend leren werkvorm
  • Presentatie van de resultaten van drie pilots
  • Presentatie van het e-book met de werkvormen en theorie
  • Beantwoorden van vragen deelnemers
  • Afsluiting

Voor wie?

Dit webinar is een inspiratie voor docenten en andere onderwijsdeskundigen in het (hoger) onderwijs. Denk aan onderwijsondersteuners, docentopleiders, onderwijsadviseurs, onderwijstechnologen, instructional designers, leerarchitecten, etc.. 

Na dit webinar

  • Ken je drie werkvormen voor samenwerkend leren in de virtuele klas.
  • Weet je welke opties je hebt om deze werkvormen te organiseren en begeleiden (afhankelijk van wat het beste past voor jouw situatie). 
  • Heb je - nog maar weer eens – ervaren wat het belang van een goed ontwerp voor werkvormen en begeleidingsvormen. 

Napraten 

Wil je informeel napraten met de presentatoren en de deelnemers? Kom dan naar de nazit direct na het webinar van 12.00 tot 12.30 uur.  

Terugkijken 

Na afloop van dit webinar delen we een verslag en de opname met de deelnemers. Het verslag en de opname publiceren we ook op de Vraagbaak Online Onderwijs. 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen