SURF Studiereis ELI 2020

Op zondag 1 maart vertrok een groep van 47 mensen naar Bellvue (USA) voor de ELI 2020 conferentie. In het vliegtuig naar Seattle vernamen de deelnemers, afkomstig van Nederlandse en Belgische MBO’s, HBO’s en universiteiten, dat de conferentie vanwege het Corona-virus was afgelast. Ondanks dat de conferentie was afgelast was het een waardevolle studiereis. Hier een kleine opsomming van de activiteiten die we toch hebben ondernomen. Binnenkort zullen meerdere inhoudelijke verslagen worden gedeeld.

Microsoft

In Redmond hebben we een bezoek gebracht aan het Microsoft Executive Briefing Center. Microsoft heeft een mooi motto:

Empower every student on the planet to achieve more

Zij zien zichzelf als een leverancier van een breed community platform. En voor alle activiteiten die je met je community uit kunt voeren bieden ze producten aan. Met Microsoft Teams, Office 365, Skype for business en andere producten bieden ze een compleet totaalpakket aan. Door dit complete landschap is het mogelijk om flink te experimenteren met learning analytics.

Op het gebied van het verzorgen van educatie heeft Microsoft Linked in met Linked in Learning overgenomen en ze hebben Microsoft Learn opgericht. Een leerplatform met een breed scala aan modules rond hun producten, gratis te gebruiken. In de discussie die we hierover voerde viel op dat OER (nog) niet past binnen de strategie van Microsoft. Naast alle technologie is Microsoft er zeker van bewust dat studenten face 2 face contact essentieel vinden en dat blijkt ook uit onderzoek dat ze uitvoeren.

Zaal met deelnemers tijdens presentatie bij Microsoft
Presentatie bij Microsoft. CC-BY: Michel Jansen

ELI 2020 Unconference

Met veel improvisatievermogen hebben we een mooie dinsdagochtend un-conferentie gehad:

  • In gesprek met de directeur van Educause over onderwijs en ethiek.
  • Een online presentatie van het Horizon Report 2020 door de makers van het rapport.
  • Rond tafel gesprekken over thema’s uit het Horizon Report 2020.
  • Braindates: Ronde tafel gesprekken over thema’s die van te voren online waren aangekondigd. Een handje vol externen sloten aan.

Dus veel inhoudelijke gesprekken met diepgang.

Voor de organisatie van ELI 2020 hebben we hun conferentie-app getest. En dan met name Wordly. Een app die real time teksten vertaald. Via de app selecteer je de zaal van de presentatie en de taal die je wilt lezen. Het resultaat is redelijk accuraat. Zie onderstaande video.

Jon O'Brien in gesprek met de deelnemer van de studiereis in een grote conferentiezaal
In gesprek met Jon O'Brien. CC-BY: Michel Jansen

Evergreen State College

In de oerbossen rond Olympia ligt de campus van Evergreen State College. Een school met 3.000 studenten waar leren centraal staat. En dan niet het leren in dicht getimmerde onderwijsprogramma’s maar het leren wat je zelf wil. Je krijgt geen cijfers maar alleen credits. En die credits krijg je op basis van je reflecties op je zelf, op het onderwijs en op de reflectie van de docent over jou. Om af te studeren lever je een Acadamic Statement op: een stuk tekst van 450 woorden waarin de studenten beschrijven wat ze geleerd hebben tijdens de studie en wat ze eraan gaan hebben in het verdere leven. Een speciale onderwijsinstelling voor een speciale doelgroep.

Over dit bezoek kon nagepraat worden tijdens het diner in de haven van Olympia.

Voor de helft van de deelnemers was dit het einde van de studiereis.

De deelnemers aan de studiereis zitten in restaurant te dineren.
Studiereis diner. CC-BY: Michel Jansen

Oregon State University

Met een groep van 25 deelnemers zijn we afgezakt naar Corvallis. Thuisbasis van de Oregon State University en de Beavers. Jon Bordolo was onze gastheer van OSU en heeft ons een uitgebreide rondleiding gegeven en ons in gesprek gebracht met vele experts. Een voor een waren dit waardevolle gesprekken. Hoogte punt was het bezoek aan het Learning INnovation Center, LINC. Dit centrum staat met name bekend om hun ronde collegezalen. Wanneer je in zo’n collegezaal staat begrijp je gelijk de kracht van deze arena-opstelling.

Met 475 studenten in 1 ruimte zitten de studenten op de achterste rij op 5 rijen van je vandaan.

Je kunt dus elke student in zijn/haar ogen kijken. Bekijk om een in druk te krijgen van dit indrukwekkende center onderstaande video: Learning Innovation Center: Formal & Informal Learning Spaces

Ronde college zaal met de deelnemers van de studiereis
Ronde collegezaal van OSU. CC-BY: Michel Jansen

Ter afsluiting van de dag en de reis hebben we een bezoek gebracht aan een basketbalwedstrijd van het team van OSU: The beavers. Welke we natuurlijk gewonnen hebben.

Kortom het was een reis vol verrassingen en met veel ruimte voor diepgang en kennisuitwisseling met collega’s uit Nederland, België en de USA.

Namens SURF: Ed, Annette Peet, Laura de Kievit, Kirsten Veelo en Michel Jansen

Verder kijken: Barend Last van de Universiteit Maastricht heeft een video-reisverslag gemaakt.

Verder lezen:

  • Pierre Gorissen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, heeft een aantal blogs over de reis geschreven. 
  • Ria Jacobi, Inholland heeft een reisverslag gemaakt.

#eli2020

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties