Terugblik op inspirerende bijeenkomsten Future Campus

Onlangs hadden we het genoegen om vanuit het 'Future Campus' project twee belangrijke en inspirerende bijeenkomsten te verzorgen rondom de resultaten van ons project, waarbij toekomstdenken en campusinnovatie in het onderwijs centraal stonden. Tijdens een event bij Hogeschool Inholland en de ComeniusNetwerk Denktank bijeenkomst (in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), deelden we onze inzichten en scenario's uit het project en faciliteerden we het goede gesprek over wat dit vraagt van het onderwijs.

Terugblik

Deze sessies waren een broeinest van ideeën en inspiratie, waarbij leraren, docenten, beleidsmakers, managers, architecten en leveranciers samenkwamen om over de toekomst van onderwijscampussen na te denken. We bespraken hoe duurzame gebouwen, geïntegreerde technologie, flexibel meubilair en virtuele ruimtes een nieuwe vorm van onderwijslandschap creëren.

Heel tof was hoe deelnemers hun eigen pareltjes uit de praktijk op tafel gooide. Dan kom je erachter dat er al ontzettend veel gave dingen gebeuren in het veld. Deze verhalen toonden aan dat de toekomst al in beweging is met innovatieve concepten die al realiteit worden in het huidige onderwijssysteem. Tegelijkertijd zagen we ook uitdagingen en te ondernemen acties, zoals het dichter bij elkaar brengen van het mbo, hbo en wo, en het aan tafel krijgen van de juiste stakeholders.

Barend en Gerrie aan het woord
(c) Melvin Tas (Frisse Focus)

Aan de slag

Nu is het tijd om deze ideeën verder te brengen binnen de eigen instellingen. Meer concreet, betekent dit dat instellingen zelf de toekomstscenario's vertalen naar strategische initiatieven voor campusontwikkeling en -innovatie. Daarvoor hebben we op de eerste plaats een handige toolkit ontwikkeld, maar ook vanuit een vervolgproject dat doorloopt in 2024 kunnen we daarbij ondersteunen. Denk aan het tijdelijk opzetten van een fysieke expositie op locatie of het organiseren van informatieve sessies. Bovendien plannen we in mei/juni een roadshow om de resultaten van ons project verder te verspreiden.

Brainstormen en pareltjes delen
(c) Melvin Tas (Frisse Focus)

Een speciaal dankwoord aan Inholland, ComeniusNetwerk en het Ministerie van OCW voor het hosten van deze verrijkende events. Samen bouwen we aan de campus van de toekomst!

Bezoek www.futurecampus.nl voor meer informatie of neem contact op om in gesprek te gaan over ondersteuning. Download hier het eindrapport.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties