Webinar 25 juni: Aan de slag met effectieve docentprofessionalisering

Hoe organiseer je effectieve docentprofessionalisering binnen jouw instelling? In dit webinar van de Vraagbaak Online Onderwijs delen we voorbeelden en maak je kennis met praktische handvaten voor het professionaliseren van docenten, ontwikkeld door de Zone Docentprofessionalisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT.

Datum: 25 juni 2021
Tijd: 11.00 – 12.00 uur

Ga direct naar dit webinar.

Effectieve docentprofessionalisering.

Het optimaal benutten van de mogelijkheden van ICT in het onderwijs vraagt doorlopend om nieuwe kennis en vaardigheden van docenten. Ook is docentprofessionalisering juist nu belangrijk, om aan te kunnen sluiten bij de versnelde digitale ontwikkeling door het online onderwijs tijdens de pandemie.

Maar wat is effectieve docentprofessionalisering en hoe organiseer je het? De Zone Docentprofessionalisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT heeft deze vragen uitgebreid onderzocht en formuleerde 29 bouwstenen voor effectieve docentprofessionalisering.

In dit webinar

In dit webinar maak je kennis met de bouwstenen en ontdek je hoe je ze als instelling kunt inzetten om te komen tot een effectief professionaliseringstraject.

Op het programma:
 

 • Bouwstenen effectieve docentprofessionalisering
  Marlies ter Beek (onderzoeker  bij het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT) vertelt over het model voor effectieve docentprofessionalisering en de bouwstenen. Wat is het, hoe is het tot stand gekomen en wat kun je ermee?
   
 • Proeftuinen: voorbeelden van professionaliseringstrajecten
  Maak kennis met twee proeftuinen effectieve docentprofessionalisering. In deze projecten zijn de bouwstenen in de praktijk ingezet voor het ontwikkelen van een professionaliseringstraject.
  Iwan Wopereis neemt je mee in het traject voor blended learning aan de Open Universiteit. En Annemarie van den Broek van Fontys, vertelt over het traject voor Learning Analytics dat zij heeft begeleid.
   
 • Zelf aan de slag: Docentprofessionalisering ontrafeld
  Ervaar het gebruik van de bouwstenen in de praktijk. Samen met alle deelnemers ontrafel je welke bouwstenen zijn gebruikt voor de professionaliseringstrajecten bij de Open Universiteit en Fontys. 

Voor wie?

Dit webinar is interessant voor docentopleiders, docentondersteuners, ICTO-adviseurs en andere geïnteresseerden uit het hoger onderwijs die verantwoordelijk zijn voor docentprofessionalisering.

Na dit webinar

 • Ken je de effectieve bouwstenen voor het ontwerpen van docentprofessionalisering.
 • Weet je hoe je de bouwstenen in de praktijk kunt inzetten om te komen tot een effectief professionaliseringstraject.
 • Heb je kennis gemaakt met een paar proeftuinen, die een kant-en-klare aanpak zijn voor het ontwikkelen van docentprofessionalisering op het gebied van learning analytics, blended onderwijs (vorm)geven, formatief toetsen, digitale peerfeedback, Artificial Intelligence en onderwijs met open leermaterialen.

Voorbereiding

Bekijk vooraf alvast de proeftuinen en het handboek professionele ontwikkeling rond onderwijsinnovatie met ICT en haal nog meer uit het webinar!

Napraten

Wil je informeel napraten met de presentatoren en de deelnemers? Kom dan naar de nazit direct na het webinar van 12.00 tot 12.30 uur.

 

Terugkijken

Na afloop van dit webinar delen we een verslag en de opname met de deelnemers. Het verslag en de opname publiceren we ook op de Vraagbaak Online Onderwijs.

 

Aanmelden

Meld je hier aan voor het webinar. Een dag voor het webinar ontvang je een link naar het live event.

Photo by Tim Hüfner on Unsplash

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties