UPDATE: Videobellen: snel, simpel en veilig

***UPDATE: SURF stopt met de pilot SURF videobellen per 1-1-2021. De SURF Portfolio Adviesraad ziet er geen meerwaarde meer in; instellingen zijn tevreden met hun bestaande en beschikbare videoconference-aanbod.***

Het thuiswerken heeft in deze Corona tijd een grote vlucht genomen. Hierdoor neemt de behoefte om via video met elkaar te communiceren toe. Veel instellingen bieden hier opties voor aan. Het lastige hierbij is vaak dat ze binnen een instelling wel goed werken, maar als je met iemand van buiten je instelling een gesprek wilt opzetten, dat wat meer voeten in de aarde heeft.

Welke optie gebruik je? De ander moet er vaak iets voor doen: Een licentie aanschaffen, een account aanmaken, een applicatie downloaden of een uitnodiging accepteren.

 

 

 

  Waarom videobellen?
  Waarom videobellen?

  Hiervoor heeft SURF een oplossing bedacht: Videobellen zonder poespas, via https://videobelpilot.surf.nl.

  Daarom SURF videobellen

  De dienst biedt optimaal invulling aan de wens om snel, eenvoudig en overal met elkaar samen te werken zonder ingewikkelde handelingen, te installeren clients, plugins of andere obstakels. De dienst is enorm laagdrempelig voor gebruikers omdat het slechts een webbrowser vereist. Er is daarom geen client applicatie of account nodig.

  Het platform maakt gebruik van Jitsi, een op WebRTC-technologie gebaseerd open source softwareproject.

  De dienst is nu nog in een pilotfase, maar we zijn aan het opschalen in verband met de grote vraag. De dienst is voor alle instellingen te gebruiken.

  Hoe werkt het?

  Ga naar https://videobelpilot.surf.nl en creëer daar een link. Deel deze vervolgens (bijvoorbeeld via e-mail) met je deelnemers.

  Alleen degene die het gesprek start dient ingelogd te zijn via SURFconext. Mocht jouw instelling er nog niet bij staan, neem dan contact op met meet@surf.nl. Alle andere deelnemers hoeven niet in te loggen.

  • De dienst leent zich bij uitstek om snel een gesprek op te starten (max 30 met video, max 70 met audio)
  • De links zijn niet te reserveren.
  • Je kunt een wachtwoord zetten op je conferentie.
  • Het videobellen werkt het beste met een van de volgende browsers: Chrome, Firefox, Edge (vanaf versie gereleased op 15-1-2020), Opera.
  • De software draait op Nederlandse servers, in beheer bij SURF.
  • Een volledige handleiding is hier te vinden.
  • Een privacy verklaring is hier te vinden
  SURF videobellen

  Auteur

  Reacties

  Dit artikel heeft 12 reacties

  Reactie van Dormans, Rabbe (FS)

  Erg handig! Is er zicht op dat dit op korte termijn ook met de browser Safari op Mac gaat werken?

  Reactie van Heleen de Boer

  Beste William, is er al een einddatum bekend voor de pilot, of hoef ik me geen zorgen te maken dat de pilot binnenkort verdwijnt? En zijn jullie nog van plan om te zorgen dat er meer deelnemers met goede verbinding in het gesprek kunnen zitten?

  Reactie van Heleen de Boer

  Beste William, is er al een einddatum bekend voor de pilot, of hoef ik me geen zorgen te maken dat de pilot binnenkort verdwijnt? En zijn jullie nog van plan om te zorgen dat er meer deelnemers met goede verbinding in het gesprek kunnen zitten?

  Als antwoord op door Heleen de Boer

  Reactie van William van Santen

  Beste Heleen,
  De vertegenwoordigers van de instellingen (CSC's) hebben aangegeven geen toegevoegde waarde te zien in verdere ontwikkeling. De dienst zal daarom dit jaar uitgefaseerd gaan worden. Definitieve datum is er nog niet, maar voor 1 januari 2021.

  Reactie van Damen, T.G.E. (Tom)

  Klinkt ontzettend goed! Is er een voordeel van het gebruik van de surfversie tov de reguliere Jitsi versie? Dank!