De wetenschap over (digitaal)toetsen en ontwikkelen | Deel 2: Feedbackgeletterdheid bij studenten

In het onderwijs werken we graag ‘evidence informed’. Om elkaar te helpen up-to-date te blijven, nodigen we community-leden uit om wetenschappelijke artikelen te delen over (digitaal) toetsen en ontwikkelen. Deze maand: ‘Kan de feedbackgeletterdheid van studenten worden verbeterd? Een overzicht van interventies,' de keuze van Ilse Hofman, strategisch beleidsadviseur onderwijs en toetsing bij Hogeschool Windesheim.

Little, T., Dawson, P., Boud, B. & Tai, J. (2024) Can students’ feedback literacy be improved? A scoping review of interventions. Assessment & Evaluation in Higher Education

 

Wat je in dit artikel leest:

Dit artikel geeft de resultaten van een reviewstudie van empirische onderzoeken naar de feedbackgeletterdheid bij studenten weer. Het geeft een overzicht van interventies die gepleegd zijn om deze vaardigheid te ontwikkelen, en toont aan dat verschillende interventies bijdragen aan feedbackgeletterdheid van studenten.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

De belangrijkste conclusies van deze reviewstudie zijn:

  • Verschillende interventies dragen bij aan de toename van waardering van feedbackprocessen en de toename van zelfvertrouwen en actiebereidheid bij studenten. 
  • Verschillende interventies dragen bij aan de ontwikkeling van evaluatief oordeelsvermogen, waardoor studenten mogelijk beter in staat zijn om accurate oordelen te vellen over de kwaliteit van werk, zowel van anderen als van zichzelf.

Een belangrijke disclaimer is dat in de meeste studies directe tracking van het gedrag van studenten ontbrak. Dit betekent dat er geen direct bewijs is dat interventies daadwerkelijk gedrag veranderden. Verder onderzoek wordt dan ook sterk aanbevolen.

Waarom ik dit artikel heb gekozen:

Rondom onderwerpen als de functies van toetsing en formatief handelen, en bij concepten als programmatisch toetsen en lerend kwalificeren, kom je vroeg of laat altijd uit bij het onderwerp feedback en feedbackgeletterdheid. In onderwijskringen hebben we het dan vaak over de feedbackgeletterdheid van docenten, ook heel belangrijk! Maar de feedbackgeletterdheid van studenten is dat eveneens. Dit artikel brengt informatie uit meerdere studies samen en heeft mijn inzicht op dit vlak versterkt: gerichte activiteiten om studentfeedbackgeletterdheid te ontwikkelen moeten onderdeel zijn van je onderwijsontwerp! We krijgen onze studenten immers niet feedbackgeletterd binnen 😊

Gebruik jij specifieke activiteiten die de feedbackgeletterdheid van je studenten bevorderen?

We horen het graag. Welke zijn dat dan? Deel je antwoord hieronder bij ‘reageren’ of in de comments op het LinkedIn-account van de Community Digitaal toetsen en ontwikkelen!

Ilse Hofman
Ilse Hofman, strategisch beleidsadviseur onderwijs en toetsing bij Hogeschool Windesheim

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 1 reactie