Jij bent aan zet! De call for proposals voor de Onderwijsdagen 2025 is open en dat betekent dat je jouw ideeën in kunt dienen voor een presentatie, birds-of-a-feather sessie, een panelgesprek of een workshop.
Hoe houden we zelf zeggenschap over onze software? Boris van Hoytema, open source policy officer bij het ministerie BZK, en Wladimir Mufty, programmanager Publieke Waarden bij SURF, hebben daar een concreet antwoord op.
Lees het gehele artikel op: OpenSourceWerken.nl
In de aanloop naar Digital Cleanup Day zoeken we mbo, ho, wo-instellingen die bewust en structureel bezig (willen-) zijn met het opschonen van hun overtollige data.
SURF Research Bootcamp presenteert een deep dive in onderzoeksvaardigheden in de vorm van vijf praktische workshops. De informatieve workshops zijn bedoeld voor onderzoekers en onderzoeksondersteuners. Bij alle sessies is een laptop vereist.
We’re excited to announce the release of a new report, "Preparing for a future with responsiblequantum technologies," published by SURF. As quantum technology continues to develop, our report explores the challenges and opportunities it presents, especially in relation to public values like privacy, security, fair access, and transparency.⚡ Download the report here: https://www.surf.nl/files/2024-10/responsible-quantum-report-surf-preparing-for-a-future-with-responsible-quantum-technologies-october-2024.pdf
Binnen onderwijs en onderzoek werken we met elkaar aan een veilige digitale omgeving. Hoe borgen we autonomie, rechtvaardigheid en menselijkheid in een wereld van toenemende digitalisering en afhankelijkheid van leveranciers? Publieke waarden leiden ons daarin om de juiste beslissingen te nemen. Maar hoe maak je dat concreter? De werkagenda 'samen waardengericht onderweg' helpt daarbij.
Wanneer we uitleggen wat eduID is, horen we vaak: hoe betrouwbaar is een eduID eigenlijk? Want hoe weet je zeker wie iemand is op het internet? Misschien zijn ze wel een hond! Iedereen kan met een emailadres een eduID aanmaken. Dan weet je niet zeker wie iemand is. Dit is ook niet altijd nodig, bijvoorbeeld voor tijdelijke wifi-toegang.
Voor andere processen wil je wel meer zekerheid over wie iemand is. Bijvoorbeeld als iemand toegang nodig heeft tot de persoonlijke gegevens van een student. Identiteitsverificatie is het middel om die zekerheid te krijgen. In dit artikel leggen we uit welke methoden van identiteitsverificatie we gebruiken en behandelen enkele veelgestelde vragen.
Hoe kun je data slim inzetten binnen je vakgebied? Het spiksplinternieuwe boek ‘Datagedreven werken in de praktijk’ moet leidinggevenden, beleidsmakers, datagebruikers én studenten in alle beroepsdomeinen de weg wijzen.
De HAN is hiervoor een samenwerking gestart met Viola den Hartog en Mieke van Schaik, experts in datagedreven werken in de praktijk. Eén van de strategische doelen uit het Koersbeeld van de HAN richt zich op het verhogen van de digi- en datavaardigheid van studenten en medewerkers van de HAN.
Je logt in op je samenwerkingssoftware, opent je email of volgt een online meeting. Alles werkt goed samen, is makkelijk en het lijkt ook nog eens goedkoop te zijn. Maar het gebruik van big tech oplossingen brengt ook risico’s met zich mee. In mijn onderzoek heb ik mij gericht op de grootste IT-leveranciers bij universiteiten, deze leveranciers beschouw ik hier als “big tech”. Dit artikel gaat over wat door de sector als de grootste risico’s ervaren wordt omtrent deze big tech bedrijven en wat er gedaan kan worden om deze risico’s aan te pakken.