Animaties over de didactische inzet van video in het onderwijs

Het lectoraat Teaching, Learning & Technology van hogeschool Inholland heeft voor het onderzoeksthema video een tweetal animaties en factsheets ontwikkeld ….

3 voorbeelden van leeractiviteiten

Met toestemming van Jeroen Bottema overgenomen van Leervlak.nl

Het lectoraat Teaching, Learning & Technology van hogeschool Inholland heeft voor het onderzoeksthema video een tweetal animaties en factsheets ontwikkeld met als doel om docenten van de hogeschool te informeren over de mogelijkheden van de didactische inzet van video en handreikingen mee te geven om video effectief in te zetten in verschillende leersituaties. De eerste animatie bestond al een tijdje, nu is er een tweede animatie en factsheets bijgekomen. Ik zet ze in deze blogpost bij elkaar.

Video kan in allerlei vormen de leeromgeving verrijken en daarmee van toegevoegde waarde zijn in een leerproces. Het gebruik van video kan voordelen hebben voor de student en voor jou als docent, mits je over de inzet van video goed hebt nagedacht over welke activiteiten in een leerproces je wilt ondersteunen en wat je met de inzet van video wilt bereiken. Belangrijk hierbij is dat de inzet van video nooit op zichzelf staat maar dat de inzet altijd verbonden wordt met andere activiteiten in het leerproces.

Verrijking van de leeromgeving door inzet van video
De eerste set animatie & factsteet betreft een toelichting over soorten video en gebruik in het onderwijs. Er worden vijf voorbeelden benoemd:

  1. Het gebruik van bestaande video.
  2. Een zelfgemaakt filmpje, bijvoorbeeld een vlog.
  3. Een screencast, een opname van handelingen op een beeldscherm.
  4. Een weblecture, video-opname met presentatieslides
  5. Live lecture capturing, waarbij een bijeenkomst met studenten wordt opgenomen, inclusief de live interactie.

Vervolgens wordt kort besproken welke kennis/vaardigheden je nodig hebt om deze voorbeelden toe te passen.

Video didactisch effectief inzetten in je onderwijs
De tweede set animatie & factsheet betreft een handreiking voor het didactisch inzetten van video. Hierbij wordt uitgegaan van het beroepsonderwijs waarbij het leerproces moet leiden tot kennis die iemand kan toepassen bij het uitvoeren van beroepstaken, en daarin kunnen vijf stappen worden onderscheiden. In de animatie wordt elke stap toegelicht waarbij wordt aangegeven welke rol video kan spelen:

  1. Voorkennis activeren;
  2. Actieve kennisverwerving;
  3. Effectieve kennisverwerking;
  4. Kennis productief maken;
  5. Reflectie op leeropbrengsten;

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties