Sjieuwke Dankert
Projectmanager Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs bij SURF. Meer over Sjieuwke Dankert

Een man die verliefd wordt op zijn computer, met haar mooie stem en menselijke eigenschappen, is dat fictie of inmiddels werkelijkheid? De SIG Media & Education organiseerde op 17 maart een bijeenkomst waarin deelnemers meegingen op reis door de tijd met AI – langs media toen, nu en straks.
Wat in het verleden is bedacht op het gebied van AI is nu soms al werkelijkheid. Erik Boon van de Vrije Universiteit (VU) bracht dat mooi in beeld aan de hand van fragmenten uit bekende futuristische films en series. Met als meest herkenbare voorbeeld misschien wel de film Her (2013) die voorspellingen doet over hoe relaties eruitzien in 2025 en de invloed van AI daarop.
Deelnemers inventariseerden vervolgens met elkaar welke AI-toepassingen en tools zij nu in hun werk gebruiken waarvan ze vroeger het bestaan niet hadden kunnen bedenken. Het resultaat leverde een mooie wordcloud op (zie onder).
Luuk ter Beek van de VU nam de deelnemers mee in de AI Maturity in Education Scan (AIMES). Een scan die jou als docent, opleidingsdirecteur of faculteitsbestuurder helpt om je AI-geletterdheid te beoordelen en uit te breiden. De scan bevat een korte vragenlijst; na het invullen ervan ontvang je direct feedback en tips om de gaten in je AI-geletterdheid aan te pakken.
AIMES is gebaseerd op zeven sleutelvoorwaarden voor trustworthy AI, gedefinieerd door de Europese Commissie. Lees meer over dit initiatief in de blogpost van Luuk. Hierin lees je ook hoe je op de hoogte blijft en hoe je mee kunt doen aan de expert group. Miriam Fuselier van de Erasmus Universiteit presenteerde daarnaast via Padlet een verzameling AI-tools die veel gebruikt wordt door content creators. Wil je weten welke tools dit zijn of input geven? Kijk dan op http://edu.nl/u4gqw.
Hierna was het tijd om casussen te bespreken in groepjes, waaruit interessante discussies ontstonden. Bijvoorbeeld over de manier waarop de rol van AV-specialist en content creator verandert door de aanwezigheid van AI-tools. Deze tools kunnen de werkzaamheden makkelijker maken, maar de keerzijde is dat er nog steeds veel controle nodig is. Gebruik van AI-tools levert daardoor niet altijd de gehoopte tijdswinst extra ruimte voor een creatieve invulling op. Deelnemers gingen ook in op de ethische aspecten en wetgeving: waar hebben we controle op en waar willen we controle op?
Aan het eind van de dag werd de balans opgemaakt: momenteel zitten we in de substitutiefase. Dat wil zeggen dat we nu vooral kijken hoe AI-tools huidige werkzaamheden kunnen vervangen. Transformatie is de volgende stap en daarover moeten we samen het gesprek te blijven voeren.
Projectmanager Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs bij SURF. Meer over Sjieuwke Dankert
0 Praat mee