Webinar 5 februari: Studenten motiveren? De docent als topcoach

Wat motiveert jouw studenten? En hoe wakker je de innerlijke vlam van studenten aan? In dit webinar kijken we naar de (top)sport. Wat kunnen we daarvan leren? Student en ex-profvoetballer Risheet deelt hoe motivatie bij hem werkt. En we presenteren de Motivatie-motor. Een praktische tool die jou helpt motiverend onderwijs te ontwikkelen.

Vrijdag 5 februari 2021
11.00 – 12.00 uur

Helaas! Dit webinar is al geweest. Bekijk hier het verslag en de opname.

Motivatie. Het woord valt vaak de laatste maanden. Veel studenten zijn minder gemotiveerd voor hun studie op dit moment. En dat belemmert niet alleen het leren, het gaat ook ten koste van hoe lekker ze in hun vel zitten. Docent worstelen ermee. Hoe kan je juist nu studenten motiveren?

De docent als topcoach

In dit webinar kijken we naar de paralellen met de (top)sport. Want het draait uiteindelijk om intrinsieke motivatie. En zoals een sportcoach dat bij een sporter doet, kun jij als docent jouw studenten motiveren.  Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de sport krijg je inzicht in hoe dit werkt en wat jij concreet kunt doen om jouw studenten te helpen. We geven je ook een hele praktische tool, de Motivatie-motor. Hiermee neem je jouw onderwijs onder de loep en krijg je inzicht in de stappen die jij kunt zetten om jouw studenten (nog) meer te motiveren.

Het programma

 

 • Risheet Lal: Tot op het bot gemotiveerd
  Risheet is student en oud-profvoetballer. Naast twee studies zette hij een uitgebreid bijlesprogramma op. We vragen Risheet de hemd van het lijf. Wat drijft hem? Waar komt zijn motivatie vandaan? Wat zijn volgens hem de overeenkomsten tussen motivatie voor sport en voor een opleiding? Hoe kunnen docenten hun studenten zo begeleiden dat ze intrinsiek gemotiveerd blijven? 
 • Petra Wentzel: De rol van de tennistrainer
  Petra is de host van dit webinar en naast onderwijskundige al ruim 20 jaar een gedreven tennisleraar. Ze geeft het liefst les aan mensen die nog nooit een bal hebben geslagen. Na een paar lessen krijgt ze de meesten zover dat ze verslaafd zijn aan de sport. Wat zijn de ingrediënten om wel of niet te blijven tennissen? Wat is de rol van de tennistrainer?
 • Lottie Raaijmakers en Lisa Harmsen: De Motivatie-motor
  Lottie is adviseur Brein & Leren bij het Leer- en Innovatiecentrum van Avans Hogeschool en Lisa is Onderwijskundig adviseur bij Avans Hogeschool. Ze ontwikkelden voor docenten de Motivatie-motor op basis van de theorieën van Deci & Ryan. Met de motivatie-motor zie je eenvoudig waar kansen liggen om de motivatie van studenten te verhogen. Lottie en Lisa vertellen hoe het werkt met drie voorbeelden.

Na dit webinar

 • Begrijp je waarom studenten wel of niet gemotiveerd zijn (en kun je dat koppelen aan jouw eigen sportervaring)
 • Weet je hoe je intrinsieke motivatie bij studenten kunt aanwakkeren door de juiste keuzes te maken voor jouw onderwijs
 • Ken je de motivatie-motor en kun je deze praktische tool gaan inzetten voor reflectie en ontwikkeling van jouw onderwijs.

Napraten

Wil je informeel napraten met de presentatoren en de deelnemers? Kom dan naar de nazit direct na het webinar van 12.00 tot 12.30 uur. 

Terugkijken

Na afloop van dit webinar delen we een verslag en de opname met de deelnemers. Het verslag en de opname publiceren we ook op de Vraagbaak Online Onderwijs.

Aanmelden

Helaas! Dit webinar is al geweest. Bekijk hier het verslag en de opname.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties