Terugblik MOOC Café over blended learning

Begin maart startte de MOOC Blended Learning Essentials: Getting Started op FutureLearn, die bedoeld is voor mensen die kennis willen maken met de ins & outs van blended learning. Wat verstaan we onder blended learning? Wat zijn de voordelen? Welke leeromgevingen, tools en (open) leermaterialen zijn beschikbaar? En hoe ontwerp je blended onderwijs?

MOOC Café

Vanuit SURFacademy organiseerden we rondom deze gratis online cursus een ‘MOOC Café’, voor mensen die de online cursus graag met collega’s van andere Nederlandse onderwijsinstellingen wilden volgen. Tijdens drie face-to-facebijeenkomsten was er ’s ochtends ruimte om de content van de MOOC te bestuderen, voor deelnemers die daar niet in hun eigen tijd aan toe waren gekomen. In de middag gingen we samen dieper in op de theorie, luisterden we naar inspirerende praktijkvoorbeelden van de Universiteit Utrecht, de TU Delft en de Hogeschool Utrecht, en vertaalden we de theorie naar onze eigen onderwijscontext. Leren van en met elkaar dus!

> Je kunt alle presentaties én opnamen downloaden op de website van SURFacademy (zie ook programma MOOC Café #1#2 en #3)

Slide met categorieën van blended courses

Ervaringen deelnemers

In totaal deden er 40 mensen mee aan het MOOC Café, met verschillende motivaties. Rode draad was wel dat blended learning een zeer actueel onderwerp binnen het hoger onderwijs is. Daarnaast is het MOOC Café een uitgelezen kans om de mogelijkheden van blended learning te verkennen, kennis en ervaringen uit te wisselen met collega’s, en meer te horen over inspirerende Nederlandse voorbeelden. Ook was dit voor deelnemers een stok achter de deur om zelf een keer een MOOC af te maken.

> zie ook de blogs van Karin Winters en Marijke van Vijfeijken

Interessante bronnen over blended learning

Om onderling interessante bronnen over blended learning uit te wisselen is er een Slack groep aangemaakt, waarop onder meer de volgende bronnen zijn gedeeld:

Slide met info over blended learning

Mooie voorbeelden van blended learning

Tijdens de bijeenkomsten deelden we ook mooie voorbeelden van blended learning uit de eigen onderwijspraktijk met elkaar, waaaronder:

Vooraankondiging volgend MOOC Café

In juni gaat een nieuwe MOOC over blended learning van start op FutureLearn: Blended Learning Essentials: Embedding Practice. Vanuit SURFacademy organiseren we ook rond deze MOOC een MOOC Café. Houd de SURF nieuwsbrief in de gaten voor de aankondiging.

SIG blended learning

Op maandag 18 april vindt de kick-offbijeenkomst van de nieuwe special interest group blended learning plaats. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de MOOC Cafés, bijvoorbeeld omdat je dit concept ook binnen je eigen onderwijsinstelling wilt toepassen, dan kun je contact opnemen met Hester Jelgerhuis.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen