Regel gasttoegang met eduID

Om digitaal te kunnen samenwerken binnen onderwijs en onderzoek hebben verschillende soorten gebruikers toegang nodig tot instellingssystemen en leveranciersdiensten. Voor studenten is dat doorgaans geregeld door accounts te beheren in het Student Informatie Systeem (SIS); voor medewerkers geldt dat hun accounts in het HR-systeem staan. Via de identityprovider van de instelling worden deze bronsystemen aan SURFconext gekoppeld. Een groep gebruikers die vaak buiten de boot valt, is de groep 'gastgebruikers'. Denk aan gastonderzoekers, -docenten, externen, mensen uit het bedrijfsleven. Voor die groep is het mogelijk om in te loggen met eduID. In dit blog vertel ik meer over deze toepassing van eduID.

Gastgebruikers: een diverse groep met verschillende behoeften

Gastgebruikers zijn een zeer diverse groep met zeer uiteenlopende behoeftes als het gaat om toegang tot digitale samenwerkingsomgevingen. Sommige gasten hoeven namelijk helemaal niet bij deze systemen - het enige wat zij wellicht nodig hebben is een pasje voor de parkeerplaats. Anderen hebben wel toegang nodig tot bijvoorbeeld het Learning Management Systeem (LMS) van de instelling, maar hoeven daar slechts een beperkte periode bij te kunnen. Weer anderen lopen de digitale drempel plat, maar krijgen om uiteenlopende redenen geen studenten- of medewerkersaccount van de instelling.

Zelf snel een eduID-account aanmaken

Voor die gasten die toegang nodig hebben tot diensten aangesloten op SURFconext, zoals het LMS en het SIS, kunnen instellingen eduID gebruiken. Met eduID kunnen deze gebruikers (binnen een minuut!) zelf een account aanmaken op basis van een geldig e-mailadres. Met een eduID-account kunnen deze gastgebruikers vervolgens inloggen op systemen van instellingen of dienstleveranciers. Voor iedere dienst die op SURFconext is aangesloten, wordt in overleg met de leverancier, de instelling en SURFconext bepaald of het mogelijk is om in te loggen met eduID.

Voorbeelden van gasttoegang met eduID

Het Amsterdam UMC, locatie VUmc gebruikt eduID om (gast)docenten toegang te geven tot de afgeschermde bronnen van de bibliotheek. Samen met SURFconext Teams en SURFconext Autorisatieregels kan deze instelling zelf zorgen dat alleen de gastdocenten die zij kennen bij de afgeschermde bronnen komen.

eduID wordt ook gebruikt om leveranciers toegang te geven tot het Mijn SURFmarket-portal, zodat zij de gegevens van hun eigen diensten kunnen bijwerken. Leveranciers hebben zelf geen instellingsaccount maar kunnen met eduID wel via SURFconext inloggen op diensten van SURF.

Samenwerken en bestanden delen kan via SURFdrive dankzij eduID ook met externen, bijvoorbeeld mensen uit het bedrijfsleven. In SURFdrive kun je via de Guest Accounts app gasten uitnodigen, zodat zij ook over een SURFdrive login (via eduID) beschikken.

Wat kan eduID nog meer?

In de bovengenoemde voorbeelden wordt eduID gebruikt voor gasttoegang. Maar we ontwikkelen eduID niet alleen daarvoor. Omdat eduID meer functionaliteiten krijgt, kan het voor steeds meer toepassingen ingezet kan worden. We verwachten dat op termijn alle studenten en medewerkers een eduID gebruiken voor toegang tot digitale diensten binnen onderwijs en onderzoek.

Zo wordt eduID nu al gebruikt in de edubadges-dienst van SURF, het platform voor digitale certificaten voor het Nederlandse onderwijs. Met eduID identificeren studenten zich en krijgen ze de badge van de instelling uitgereikt, die ook na het afronden van de studie nog beschikbaar en verifieerbaar blijft. Een instellingsaccount houdt immers op met bestaan zodra een student is afgestudeerd, terwijl een eduID een heel leven lang meegaat.

Ook speelt eduID een rol in de pilot Studentmobiliteit, die wordt uitgevoerd binnen de zone Flexibilisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Hierin wordt uitgebreid getest met het flexibiliseren van onderwijs. Het doel van deze pilot is dat studenten zich met 1 klik kunnen inschrijven voor een vak aan een andere instelling. eduID wordt gebruikt voor het inschrijven en voor het toestemming geven voor het digitaal delen van gegevens tussen 2 instellingen. eduID helpt studenten op deze manier om zich eenvoudig in te schrijven voor vakken aan verschillende onderwijsinstellingen.

Zelf aan de slag?

Wil je eduID ook inzetten voor gastgebruik binnen je instelling? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, of hoe het inpast in jullie (toekomstige) Identity Management architectuur? Neem contact op met eduID via help@eduid.nl - het eduID-team denkt graag met je mee.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties