Wat je moet weten over ... XR (SURF short)

Een korte podcast van 15 minuten over eXtended Reality (XR), de mogelijkheden en ontwikkelingen, gebruik in onderwijs en onderzoek, en de National XR Day op 5 Juli aanstaande.

We horen al even over eXtended Reality (XR). We zien verschillende futuristische devices en gecreëerde werelden voorbij komen.

Wat is de meerwaarde in onderwijs en onderzoek? Wat is de stand van zaken nu? Wat zijn de uitdagingen en wat is nú de belangrijkste stap om deze technologie verder te brengen in onderwijs en onderzoek?

Er is momentum! Dat zegt Paul Melis, adviseur visualisatie, die vertelt over XR in deze aflevering.

De podcast is te beluisteren op https://soundcloud.com/surf_short/wat-je-moet-weten-overxr

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 3 reacties

Reactie van Gorkom,Pieter …

Paul,

Zijn er vanuit SURF al ideeen om software via jullie aan te bieden om laagdrempelig te gebruiken op scholen. Ik denk aan iets als WarpVR. Dit gebruiken we Bij Fontys mens en gezondheid om 360 video's met keuzemomenten mee te maken. Het is dusdanig simpel in gebruik dat onze studenten verpleegkunde zelfstandig een scenario bouwen. zij kunnen zich volledig richten op de inhoud, want het programma spreekt voor zichzelf. Het nadeel is dat nu elke school een eigen account moet regelen en betalen en ik denk als dit centraal vanuit SURF aangezwengeld kan worden, dan is het veel laagdrempeliger.

Als antwoord op door Gorkom,Pieter …

Reactie van Nick van Breda

Hey Pieter, waarom gebruiken jullie nog geen Maginex hiervoor? een platform wat wél gratis te gebruiken is voor het zelfstandig bouwen van scenario's vanuit 360 video's en deelbaar is met alle scholen van Nederland welke scenario lessen je creeert en 360 graden video's je upload. Daarnaast kun je met de SSO van SurfConext zonder account aanmaak aan de slag, als je nog vragen hebt, stuur gerust een berichtje of bel even. Op http://maginex.nl vind je de tutorials en het is te gebruiken op zowel Pico als Quest brillen.

Als antwoord op door Gorkom,Pieter …

Reactie van Paul Melis

Beste Pieter,

Ik heb de specifieke vragen over WarpVR even intern uitgezet. Ik weet dat er wel een en ander rondom inkoop van o.a. WarpVR mogelijk is (zie o.a. https://www.surf.nl/domein-video), maar het fijne daarvan weten mijn collega's.

De wens voor een 360 video platform, of in bredere zin een gedeeld platform voor educatieve XR applicaties, is iets dat we inderdaad vaker horen de laatste tijd. Binnen het XR Developer Network zijn de eerste discussies over beschikbaar maken en delen van content gestart, o.a. wat de wensen en eisen zijn (die niet altijd dezelfde zijn). Daarnaast zien we bij een aantal instellingen initiatieven starten rondom dit onderwerp.

Voor de langere termijn is de verwachting dat het Npuls programma hierin een rol gaat spelen, binnen de pilothub XR (zie https://npuls.nl/achter-de-schermen-update-van-de-pilothubs/). Hier zal onder andere worden gekeken naar hoe content-beschikbaarheid en -uitwisseling over de instellingen heen verbeterd kan worden, en welke infrastructuur en diensten daarvoor nodig zijn.

Dit is trouwens wel een goed onderwerp om op National XR Day verder over te praten!

Groet,
Paul