Lotte Kips
| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach en docent @ HvA |… Meer over Lotte Kips

Met welke strategieën en tools kunnen we AI-geletterdheid in het academisch onderwijs versterken? Die vraag stond centraal tijdens de middag over AI-geletterdheid van de Vrije Universiteit (VU). In gesprekken deelden zo'n vijftig deelnemers ervaringen, strategieën en praktische voorbeelden over verantwoord gebruik van AI in het vervolgonderwijs.
Door: Nienke Stumpel (Npuls)
Silvester Draaijer is programmamanager van het VU Education Lab. In zijn openingswoord benadrukt hij dat de AI-geletterdheidsstrategie van de VU voor 2025-2027 zich richt op drie heldere doelen:
Het doel is om een robuust AI-geletterdheidshandboek te creëren dat als bron voor alle faculteiten zal dienen. Een eerste concept is al klaar en is met de deelnemers van de AI-geletterdheid-middag gedeeld. Binnenkort is het handboek breder beschikbaar!
Axel Jansen, innovatiemanager bij de VU, en lid van het nieuw opgerichte VU-AI-competentienetwerk deelt praktische inzichten over AI-richtlijnen voor het onderwijs. Hij benadrukt het belang van verantwoord databeheer en digitale soevereiniteit. Axel wijst aanwezigen op de verschuiving van leren door te doen naar samen leren door te doen; samenwerking is dus van groot belang. Ook kritieke kwesties zoals gegevensprivacy, AI-nauwkeurigheid en het ethisch gebruik van AI komen aan bod. Evenals de bewustwording bij studenten dat AI vooroordelen kan bevatten en dus kan discrimineren. Op basis van praktische ervaringen roept Axel IT-collega's tot slot op om bij inkoopprocessen altijd na te vragen of er is nagedacht over bias, discriminatie en digitale soevereiniteit.
De Faculteit der Geneeskunde van de VU vertelt hierna over hun initiatieven om AI-geletterdheid in het curriculum op te nemen. Ze laten aanwezigen zien hoe AI wordt gebruikt als studiehulpmiddel en als hulpmiddel bij klinische besluitvorming. SpringLab VU demonstreert hoe studenten elkaar in dit proces helpen, wat een samenwerkende leeromgeving bevordert. Deze sessie benadrukt de praktische toepassingen van AI in medisch onderwijs en het belang van het integreren van AI-geletterdheid in specifieke disciplines.
Samen met SpringLab, een platform waar studenten elkaar ondersteunen in het leren, werkt de Faculteit Geneeskunde actief aan het integreren van AI-geletterdheid in het curriculum. Daarbij is aandacht voor drie niveaus van leren: learning about AI, learning with AI en learning through AI. Elk van deze dimensies krijgt vorm in de volgende concrete onderwijspraktijken.
Tijdens de sessie reflecteren aanwezigen kritisch op de grenzen tussen AI-geletterdheid en reguliere vakinhoud. Waar eindigt AI-literacy en waar begint bijvoorbeeld medische technologie of vakinhoudelijke expertise? Deze vragen onderstrepen het belang van voortdurende discussie en maatwerk per discipline.
Sebastien Valkenberg van de Universiteitsbibliotheek (UB) weerlegt in zijn verhaal de de mythe dat de bibliotheek alleen een plek is om boeken te lenen. Hij benadrukte de rol van de bibliotheek bij het verbeteren van de informatievaardigheden en AI-geletterdheid van studenten. De UB ondersteunt studenten bij het navigeren door informatiebronnen en het ontwikkelen van kritische vaardigheden. Ze bieden hulp bij literatuuronderzoek, workshops en cursussen over het kritisch gebruik van AI, en fungeren als een kennishub voor AI-toepassingen. De UB is een integraal onderdeel van het AI-competentienetwerk, waardoor studenten en docenten goed uitgerust zijn om AI verantwoord te gebruiken. Sebastien sluit af met een aantal tips:
Gea Dreschler, directeur van het Academisch Taalprogramma (ALP), laat zien hoe AI wordt geïntegreerd in academisch schrijfonderwijs aan de VU. Het ALP verzorgt schrijftrainingen voor alle opleidingen en onderzoekt – met steun van het CTL – hoe AI-tools zoals ChatGPT bewust kunnen worden ingezet in het leerproces.
Studenten gebruiken AI bijvoorbeeld om teksten te laten proeflezen, maar leren ook kritisch te kijken naar onnauwkeurigheden of onnatuurlijke formuleringen. In schrijfopdrachten vergelijken ze AI-feedback met die van medestudenten of docenten, en leren ze reflecteren op kwaliteit en betrouwbaarheid.
Daarnaast verkent het ALP via onderzoek en publicaties, zoals The Writing Pie, hoe AI in verschillende fases van het schrijfproces – van brainstorm tot herziening – effectief én verantwoord kan worden ingezet. In de podcast ‘Nooit meer schrijven?’ roept Gea op tot bewustwording: AI kan helpen, maar schrijven blijft denken, structureren en jezelf helder uitdrukken.
De middag over AI-geletterdheid van de VU heeft deelnemers waardevolle inzichten en praktische strategieën geboden voor het integreren van AI-geletterdheid in het onderwijs. De middag maakte ook duidelijk dat samenwerking en voortdurend leren essentieel zijn om om te gaan met de uitdagingen en kansen die AI biedt.
Foto door Kevin Wang via Unsplash
| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach en docent @ HvA |… Meer over Lotte Kips
0 Praat mee