Innoveer je onderwijs met de resultaten van Doorpakken op Digitalisering

Werk jij in het mbo en wil je je onderwijs graag innoveren? Maak dan gebruik van producten van het programma Doorpakken op Digitalisering. Binnen dit programma werkten mbo-scholen aan de kansen van digitalisering voor het middelbaar beroepsonderwijs. Onder andere door pilots, producten en tools te ontwikkelen en te delen. Deze zijn opgenomen in een infographic en op de website waar je kunt filteren op thema en doelgroep. Zo zijn er producten voor managers, i-coaches, docenten én studenten.

Infographic doorpakken
Infographic met resultaten van Doorpakken op Digitalisering

Download hier de infographic

Dit was Doorpakken op Digitalisering

Hoe kan digitalisering bijdragen aan nóg beter mbo-onderwijs – omdat de arbeidsmarkt, de maatschappij en de technologische ontwikkelingen daarom vragen? Dat was de kernvraag die de basis vormde voor het landelijke programma Doorpakken op Digitalisering tussen 2020-2022. Drie jaar lang werkten 37 mbo-scholen samen in themateams om oplossingen te ontwikkelen voor dit complexe vraagstuk. Doorpakken was een samenwerking van de MBO Raad, MBO Digitaal, Kennisnet, SURF, OCW en SBB.

Docenten, beleidsmedewerkers en bestuurders en andere betrokkenen van mbo-scholen werkten drie jaar lang samen aan de volgende thema's:

  • Flexibilisering & Modularisering
  • Eigen Dossier
  • Digitaal Burgerschap
  • Leermiddelen
  • Onderwijslogistiek
  • Data-ondersteund onderwijs
  • Docentondersteuning
  • Innovatie

Pilots, toolkits, onderzoeken en meer

De website publicatiesdoorpakken.nl van Doorpakken op Digitalisering staat vol met producten waar je direct mee aan de slag kunt om je onderwijs te innoveren. Zoals de Reisgids Onderwijslogistiek – over de ‘reis’ die je als school aflegt naar flexibel en modulair onderwijs, het Persona-zakboek om de breedte van de leervragen zichtbaar te maken en te ‘checken’ of opleidingsaanbod en serviceconcepten aansluiten bij alle lerenden, het kookboek met ‘recepten voor docentprofessionalisering’ met inspirerende voorbeelden op het gebied van ict-bekwaamheid en de handreiking Leermiddelenbeleid die scholen helpt om in 5 stappen te komen tot een ijzersterk en effectief leermiddelenbeleid.

Blijven doorpakken

Tijdens de Mbo Digitaal conferentie in september spraken bestuurders naar elkaar uit: ‘Doorpakken afgelopen? We moeten nu juist écht gaan doorpakken’.
Voor een vervolg en verdere versteviging participeert het mbo in de Groeifondsprojecten Npuls en Edu-V en Mbo Digitaal is dit jaar gestart met twee nieuwe programma’s. Dit zijn Digitaal Bekwaam waarin veel aandacht is voor docentondersteuning en het vervolg van de monitor leren en lesgeven met ict, en Cyberveiligheid mbo om de digitale weerbaarheid van de onderwijsinstellingen te verhogen.

Met alle kennis die is opgedaan en producten die in Doorpakken op Digitalisering zijn ontwikkeld, kunnen we in het mbo volgende stappen zetten, zodat we blijven doorpakken op digitalisering om het onderwijs toekomstgericht en flexibel te organiseren.

Meer weten?

Wil je meer weten over Doorpakken op Digitalisering? Neem een kijkje op de website publicatiesdoorpakken.nl.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen