Online leermaterialen delen – welke oplossingen biedt SURF?

In de huidige situatie is online lesgeven actueler dan ooit. Docenten zijn sneller up to speed als ze kunnen profiteren van digitale leermaterialen die collega-docenten al op de plank hebben liggen. Om die reden willen docenten materialen delen met elkaar. SURF biedt verschillende oplossingen om dat te doen.

Leermaterialen direct delen met collega's

Als je leermaterialen direct wil delen met een specifieke groep collega-docenten, dan kun je daar SURFdrive voor inzetten. Daarnaast kun je SURFdrive ook gebruiken om samen te werken aan bestanden. Je kunt via de webinterface van SURFdrive gemakkelijk tegelijk aan documenten werken.

SURFdrive is de persoonlijke cloudopslagdienst voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek en is een veilig alternatief voor commerciële cloudopslagdiensten.

Met SURFdrive kun je jouw materialen plaatsen in een groepsmap en specifieke collega’s toegang geven tot de map, of externen toegang geven via een directe link.

Onderwijsinstellingen nemen de dienst SURFdrive af en beheren de toegang van gebruikers. Vraag bij je instelling na of jij toegang hebt tot SURFdrive.

Meer informatie:

https://www.surf.nl/bewaar-en-deel-je-bestanden-veilig-in-de-cloud-met-surfdrive/surfdrive-voor-gebruikers

Leermaterialen duurzaam opslaan, delen en ontsluiten

Als je een collectie digitale leermaterialen duurzaam wilt opslaan, delen en voor een grote groep vindbaar wilt maken, dan is dat mogelijk via SURFsharekit.

SURFsharekit is de repositorydienst voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Deze dienst maakt het mogelijk om leermaterialen te delen via het zoekportaal open leermaterialen. Dit doe je door de materialen te uploaden en metadateren in de repository SURFsharekit. De metadata van de bestanden worden door de Nederlandse zoekmachine voor digitale leermaterialen, Edurep, verzameld en doorzoekbaar gemaakt. Na publicatie worden de leermaterialen in het zoekportaal voor open leermaterialen getoond en zijn ze makkelijk vindbaar. Het zoekportaal is nu nog een bèta-dienst en wordt momenteel getest door diverse pilotinstellingen.

Heb je bij het samenstellen van je lesmateriaal gebruik gemaakt van materiaal van anderen? Vergeet dat niet om rekening te houden met het auteursrecht. Op auteursrechten.nl vind je meer informatie over het publiceren van digitaal onderwijsmateriaal, van jezelf en van anderen.

Wil jij weten of jouw instelling een licentie voor SURFsharekit heeft? Neem dan contact met ons op via surfsharekit@surfmarket.nl. Wij kijken hoe wij je verder kunnen helpen.

Meer informatie:

https://www.surf.nl/surfsharekit-de-online-opslagplaats-voor-het-hoger-…

https://www.surf.nl/zoekportaal-met-groot-aanbod-van-open-leermateriale…

https://www.auteursrechten.nl/maken/open-educational-resources-oer

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties