Placemat Online didactiek

Veel docenten in het hoger onderwijs hebben inmiddels zelf kunnen ervaren dat het niet niks is om online les te geven. Zeker niet wanneer dit onder druk van een pandemie een abrupte omschakeling betekent. Daarom hebben we als zone Docentprofessionalisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT besloten onze proeftuin online didactiek, die gepland stond voor een lancering het einde van dit jaar, versneld te ontwikkelen. We kunnen nu het eerste resultaat laten zien: de placemat Online Didactiek.

 

Placemat Online didactiek voorzijde

In de afgelopen weken hebben we hard gewerkt aan onze ‘basis voor actief en inspirerend online onderwijs’. Een interessant proces, want het valt niet mee om uniforme adviezen te geven over het brede scala aan onderwijscontexten dat we vertegenwoordigen. Toch denken we dat het gelukt is om een product te maken waar onze collega’s zich in herkennen, zij direct kunnen gebruiken en inzetten, en dat waardevolle inzichten geeft in de basis van online didactiek.

Wegens het succes van onze eerdere placemat Digitale Peerfeedback hebben we besloten om ook dit product weer als placemat aan te bieden. Daarmee hopen we docenten een handzaam overzicht te bieden van de verschillende elementen van online didactiek, en hen te helpen een verbeterslag te maken met hun online onderwijs. De placemat zal ook het vertrekpunt zijn voor de proeftuinen, die later dit jaar plaats zullen vinden. Deze proeftuinen worden experimenten van professionaliseringsaanpakken die we gaan uitproberen en met onderzoek zullen volgen. De proeftuinen worden rond vier thema’s ontwerpen: peerfeedback, online didactiek, learning analytics en formatief toetsen.

Wij kijken uit naar de resultaten van deze proeftuinen. Wil je deelnemen aan een proeftuin via het Versnellingsplan? Laat het ons weten via docentprofessionalisering@versnellingsplan.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je zelf vast aan de slag? Download dan hier de placemat Online Didactiek.

Placemat Online didactiek achterzijde
Placemat

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 2 reacties

Reactie van Gielis A.M.

Dank hiervoor!
Vraagje over de placemat zelf; is er een R weggevallen op de eerste pagina van de placemat? "Wissel verwevings- en verwerkingsactiviteiten steeds
af zodat een actieve onderwijs-
loop ontstaat." Het verweven van activiteiten is misschien wel een goed idee, maar misschien was dit niet bedoeld ;-)?