Toolkit van de maand: ActiviTool

Ben je op zoek naar activerende werkvormen? Of zoek je een werkvorm die studenten aanzet tot reflectie of samenwerken? En wat zijn handige online tools? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit voor blended en online onderwijs uit. Deze keer is dat ActiviTool van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Lees meer over deze toolkit en wat je ermee kunt.

Wat is ActiviTool?

Activitool is een handige website van de HvA waarop je allerlei activerende werkvormen en geschikte tools vind zoals Wooclap, Padlet, Feedbackfruits en Brightspace. Naar eigen zeggen is de website tot stand gekomen uit een samenwerking tussen de verschillende faculteiten en op initiatief van het Programma Blended Learning binnen de HvA. De wens van de makers is dat ActiviTool uitgroeit tot meer dan een verzameling werkvormen en digitale tools. Het moet een plek worden waar docenten ervaringen en werkvormen met elkaar kunnen delen. Ideeën voor nieuwe werkvormen zijn dan ook welkom.

een screenshot van ActiviTool
De website ActiviTool

Van gatenartikel, Pecha Kucha, TED-talk of cliffhanger…

Op ActiviTool kun je met behulp van filters snel geschikte werkvormen vinden. Zo kun je selecteren op het doel van de activiteit (zoals formatief handelen, vaardigheidsontwikkeling of gamebased learning), aantal studenten, tijdsduur, lesfase, synchroon/asynchroon en aantal minuten voorbereidingstijd. Bij alle werkvormen staat vermeld welke digitale tools je hiervoor kunt gebruiken.

…tot Miro, Wooclap en Peer Review

Handig is ook het overzicht van (bekende) digitale tools op de website, zoals MS Teams, Padlet, Miro, MS Sway enzovoorts. Maar ook fijn is de toelichting op minder bekende functies van een tool als FeedbackFruits, zoals bijvoorbeeld Peer Review, Discussion on Work, Assignment Review en Interactive Document. Bij elke tool staat bovendien weer vermeld voor welke werkvorm je deze kunt inzetten.

De website van ActiviTool is voor iedereen toegankelijk en heeft (nog) geen cc-by licentie. Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op ActiviTool.

Welke toolkit gebruik jij graag? Mail ons en wie weet staat jouw toolkit de volgende keer op de Vraagbaak Online Onderwijs.

Omslagfoto door Dan Cristian Pădureț via Unsplash

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties