Toolkit van de maand: Blendy

Op zoek naar activerende werkvormen? Of zoek je een werkvorm die studenten aanzet tot reflectie of samenwerken? En wat zijn handige online tools? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit voor blended en online onderwijs uit. Deze keer is dat Blendy van Saxion Hogeschool. Lees meer over deze toolkit en wat je ermee kunt.

Wat is Blendy?

Blendy is een handige website met een grote verzameling activerende werkvormen voor online en blended onderwijs. De website is zo opgezet dat je eenvoudig kunt filteren op leeractiviteiten, niveau (taxonomieën van Bloom en Miller), interactie (synchroon of asynchroon), samenstelling (in duo’s of klassikaal bijv.) en moment van gebruik (voorbereiding, bijeenkomst of verwerking). Blendy is ontwikkeld door het Teaching and Learning Centre (TLC) van Saxion Hogeschool en heeft recent een update ondergaan.

Blendy voor werkvormen...

Op Blendy vind je veel activerende werkvormen. Denk aan werkvormen voor kennis verwerven, samenwerken, onderzoeken, discussiëren, oefenen, maar ook aan sociale werkvormen zoals speelse kennismakingen om de binding tussen studenten en docent te bevorderen. Handig zijn bovendien de subcategorieën waarop je binnen een leeractiviteit kunt filteren. Bij de leeractiviteit ‘oefenen’ kun je bijvoorbeeld zoeken op subvormen als ‘oefenopdracht’, ‘practicum’, ‘rollenspel’ en ‘simulatie’.

...en een handig overzicht van tools

Op Blendy vind je ook een overzicht van allerlei digitale tools, met daarbij informatie over hoe en waarvoor je de tools kunt inzetten. Hierin is onderscheid gemaakt tussen externe tools en tools die Saxion aanbiedt. Het streven is om Blendy in de toekomst onder andere uit te breiden met ervaringen van docenten (inspirerend!), veel nieuwe werkvormen en meer informatie over blended learning. De tools en werkvormen op de website zijn nu vooral geselecteerd door het TLC van Saxion. In de toekomst wordt het mogelijk om zelf werkvormen in te sturen.

Blendy, Bloom, Miller en Shuffle

Goed om te weten: de werkvormen en tools op Blendy sluiten aan op de ontwerpmethodiek Shuffle. Binnen Saxion gebruikt men Shuffle om onderwijs te (her)ontwerpen en dat zie je terug in de indeling en filtermogelijkheden van de website. Volgens de ontwerpmethodiek Shuffle ga je bij de onderwijsactiviteiten uit van de taxonomie van Bloom. Recent is Blendy echter uitgebreid en zo kun je nu ook werkvormen selecteren op basis van niveaus van de taxonomie van Miller. Wie benieuwd is naar het ontwerpmodel Shuffle kan de laatste versie gratis downloaden op de website van Saxion.

Blendy heeft een cc-by licentie en dat maakt de aangeboden content voor iedereen toegankelijk en vrij te gebruiken, onder voorwaarde van naamsvermelding (en niet bestemd voor commerciële doeleinden). Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op Blendy.

Welke toolkit gebruik jij graag? Laat het ons hieronder weten en wie weet staat jouw toolkit de volgende keer op de Vraagbaak Online Onderwijs.

Omslagfoto door Dan Cristian Pădureț via Unsplash

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen