Webinar 19 maart: Open leermaterialen uitwisselen in je vakcommunity

Wil jij jouw onderwijs verrijken met leermaterialen van anderen? En zoek je naar een goede aanpak om leermaterialen open te delen? In een actieve vakcommunity wordt samen leermateriaal maken en uitwisselen makkelijker. Hoe je dat doet? In dit webinar presenteren we een stappenplan én krijg je tips en inspiratie van actieve vakcommunity’s en experts.

Datum: Vrijdag 19 maart
Tijd: 11.00 – 12.00 uur

Helaas! Dit webinar is al geweest. Maar bekijk nu het verslag en de opname.

Samenwerken in een vakcommunity

Goed digitaal leermateriaal ontwikkelen is tijdrovend en duur. Als docenten daarin samen optrekken, kunnen zij daar veel voordelen mee behalen. Vakdocenten die binnen een community samenwerken kunnen gemakkelijk leermaterialen uitwisselen. Zo bouw je gezamenlijk een up-to-date collectie op en verbeter je de kwaliteit van het leermateriaal.

Hoe organiseer je deze samenwerking in je community? En hoe zorg je ervoor dat leden zich betrokken voelen en actief gaan bijdragen? Via de OCW Stimuleringsregeling Open leermaterialen hebben meerdere vakcommunity’s hier de afgelopen jaren uitgebreid ervaring mee opgedaan en de succesfactoren geïdentificeerd.

Voor kleine groepen docenten en community’s die ook laagdrempelig aan de slag willen is een stappenplan ontwikkeld. Hiermee werk je stapsgewijs aan een aanpak om een collectie leermaterialen samen te stellen, samen leermaterialen te maken, open te delen en te onderhouden.  

Het programma

 

 • Intro: Wat zijn open leermaterialen en wat bepaalt het succes? 
  Met: Michel Jansen, projectleider Open Leermaterialen SURF. 
   
 • Praktijkvoorbeelden succesvolle samenwerkingen aan open leermaterialen 
  Met: Timon Idema, Universitair Hoofddocent TU Delft en projectleider vakcommunity Nanobiologie. En met: Marja Versantvoort, projectleider bij Fontys Hogescholen en projectleider vakcommunity HBO verpleegkunde
   
 • Stappenplan open leermaterialen maken en delen in vakcommunity’s 
  Met: Lieke Rensink, projectleider Open Leermaterialen SURF. 
   
 • Tips om succesvol samen te werken in een community 
  Met: Peter Sloep, Emeritus hoogleraar Technology-enhanced learning aan de Open Universiteit. 
   
 • In gesprek over vakcommunity’s
  Timon Idema, Marja Versantvoort en Peter Sloep gaan met elkaar in gesprek en verbinden theorie en praktijk.

Na dit webinar: 

 • Weet je wat de succesfactoren zijn van samenwerken aan de implementatie van open leermaterialen. 
 • Ken je het stappenplan voor vakcommunity ’s en weet je hoe je dit kunt inzetten om serieus aan de slag te gaan met open leermaterialen.
 • Ken je voorbeelden van bestaande vakcommunity’s die samenwerken aan open leermaterialen en hun tips.

Voor wie

Dit webinar is interessant voor docenten en projectmedewerkers die hun onderwijs willen verrijken met open leermaterialen en het maken en delen van open leermaterialen verder willen brengen. En voor ondersteuners die hen adviseren, vaak zijn zij werkzaam in bij de bibliotheek en onderwijsondersteuning.  

Napraten

Wil je informeel napraten met de presentatoren en de deelnemers? Kom dan naar de nazit direct na het webinar van 12.00 tot 12.30 uur. 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties