XR in het onderwijs | Gelezen op LinkedIn

De maand september is de maand van XR. We nemen je daarom mee in de mogelijkheden van virtual reality, augmented reality en mixed reality in het onderwijs. Vandaag struinden we LinkedIn af en verzamelden speciaal voor jou vijf interessante en actuele posts over XR in het onderwijs.

Zorgopleidingen zetten volop in op simulatie

Zorgopleidingen willen steeds meer inzetten op simulatie. De helft van de praktijkuren in de opleiding moeten erdoor vervangen worden. De toepassingen van simulatie lijken legio. Zorgstudenten kunnen operaties oefenen zonder een echte patiënt. XR kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor medische beeldvormingsfaciliteiten, waarbij delen van het menselijke lichaam bekeken kunnen worden zonder dat een patiënt eerst onder het mes hoeft. Lees meer over de innovatieplannen voor de zorgopleidingen.

 

VR helpt bij loopbaanoriëntatie

Een virtual reality-bril kan mensen met bijvoorbeeld autisme of een angststoornis helpen om een betere indruk te krijgen van een beroep. Daardoor worden bepaalde drempels weggenomen en is de stap naar werk makkelijker te maken. Meerdere onderwijsinstellingen hebben, samen met Kennisalliantie Inclusie en Technologie onderzocht of en hoe zo'n beroepen-VR werkt. 90% van de deelnemers gaf aan dat ze nu een veel beter beeld van het beroep hebben. Ook vonden ze het een stuk leuker dan op internet informatie opzoeken.
 

Special over XR in het onderwijs

SURF maakte een special over XR in het onderwijs. De uitgave gaat in op de mogelijkheden, kansen, toepassingen, uitdagingen en hindernissen van eXtended Reality (XR) voor het onderwijs. Ontdek waar we nu staan rondom XR en waar we naartoe gaan!
 

Hogeschool ontwikkelt VR dementie-beleving

Met de VR dementie-beleving meer bewustwording, inzicht en empathie creëren. Dat is het doel van associate lector Cindy de Bot. Met de VR dementie-beleving krijgt de gebruiker meer inzicht in het leven met dementie. Dit draagt volgens de lector bij aan de ontwikkeling en scholing van zorgprofessionals. De VR-beleving werd deze zomer getest bij een breed publiek op het Zwarte Cross Festival.
 

Virtueel trippen voor de wetenschap

Terwijl tienduizenden bezoekers dansten op snoeiharde muziek probeerde een team Leidse psychologen op Lowlands harde data te verzamelen voor hun onderzoek. Hoe beleven festivalgangers een virtuele trip? En welke rol spelen factoren als weinig slaap en wel of geen ervaring met psychedelica? De vrijwillige deelnemers kregen een VR-headset op die hen meevoerde in een wonderlijke wereld van planten en patronen.

 

psychedelische vormen
Foto: Pexels

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen