Infographic: tools voor onderwijsinnovatie met ICT in één overzicht

Het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT werkt aan de kansen die digitalisering biedt voor het hoger onderwijs. Onder andere door instrumenten en tools beschikbaar te stellen. Welke dat zijn en waar je ze voor kan inzetten? De 22 tools vind je vanaf nu in één infographic. Verschillende thema's rondom onderwijsinnovatie met ICT komen aan bod: van het gebruik van digitale (open) leermaterialen tot aan professionalisering van docenten. Maar ook het vormgeven van (blended, hybride en online) onderwijs. Die tools zet ik in dit artikel voor je uiteen.

Een infographic met een overzicht van tools en instrumenten van het Versnellingsplan.
infographic Tools & instrumenten van het Versnelligsplan

Tools voor blended, hybride en online onderwijs

Het Versnellingsplan heeft diverse tools voor het opzetten van blended, hybride en online onderwijs. Van afstands­onderwijs tot een combinatie van fysiek en online lesgeven, deze tools helpen je op weg.
 

  • Proeftuin en placemat Digitale peerfeedback
    Aan de slag met digitale peerfeedback? De zone Faciliteren en professionaliseren van docenten ontwierp er een proeftuin voor waarbij de toepassing van (digitale) peerfeedback door docenten in het hoger onderwijs centraal staat. Voor onderwijskundig ICT professionals, docenten en Opleidings-/onderwijsdirecteuren en -coördinatoren.
     

  • Placemat Online didactiek
    Online onderwijs ontwerp en geven; hoe doe je dat? Deze placemat geeft je als docent een handzame basis voor het ontwerp van actief en inspirerend online onderwijs. Voor onderwijskundig ICT professionals, docenten en Opleidings-/onderwijsdirecteuren en -coördinatoren - ontwikkeld door de de zone Docentprofessionalisering.
     
  • Proeftuin Blended onderwijs (vorm)geven
    Hoe ziet een combinatie van online en onsite activiteiten en hulpmiddelen eruit? En hoe realiseer je binnen je eigen onderwijs een mix die zowel voor student als docent effectief, efficiënt en aantrekkelijk is? Beide vragen en bijbehorende antwoorden staan centraal in deze proeftuin van de zone Docentprofessionalisering. Voor onderwijskundig ICT professionals, docenten en Opleidings-/onderwijsdirecteuren en -coördinatoren.
     
  • Infographic Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden
    Wat komt er kijken bij het (deels) digitaal aanleren van praktijkvaardigheden? En wat gebeurt er al binnen de instellingen en wat nog niet? De werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden zocht het voor je uit. Het resultaat is een infographic, met onder andere de didactiek, de voor- en nadelen van technologie en de voorwaarden van online praktijkvaardighedenonderwijs. Voor onderwijskundig ICT professionals en docenten.
     
  • Handreiking & praatplaat: sociale binding in online en blended leergemeenschappen
    Steeds meer onderwijs is flexibel en gepersonaliseerd, en ook steeds meer online en blended. Hoe zorg je bij online en blended leergemeenschappen dat mensen elkaar nog weten te vinden en te bereiken? De zone Flexibilisering van het onderwijs deed er onderzoek naar. Daar is een praatplaat en handreiking Sociale binding in online en blended leergemeenschappen uitgekomen. Hierin worden concrete ontwerpprincipes – voorzien van voorbeelden, werkvormen en (ICT-)tools – gepresenteerd. Voor onderwijskundig ICT professionals en docenten.

Tools voor onderwijsinnovatie met ICT

Nieuwsgierig naar de andere tools? Die gaan over:

  • het vormgeven van onderwijs (in het algemeen);
  • het gebruiken van digitale (open) leermaterialen;
  • de samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt;
  • het gebruik van studiedata;
  • professionalisering van docenten.

Waar onze tools voor zijn en hoe je ze kan inzetten? Dat hebben we voor je uiteengezet in de infographic – inclusief klikbare links. Download de infographic en ga aan de slag met (een van) de tools! Heb je vragen hierover? Neem contact op met communicatie@versnellingsplan.nl.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen