Open Education Week 2022: Activiteiten in Nederland

Dit jaar vindt van maandag 7 maart tot en met vrijdag 11 maart de jaarlijkse Open Education Week plaats. Dit is wereldwijd dé week waar open onderwijs en open leermaterialen in de spotlight staan. Over de hele wereld worden de laatste ontwikkelingen met elkaar gedeeld. Dit staat in Nederland op het programma.

De activiteiten en publicaties van deze week worden o.a. verzorgd door: 

Logo's organisaties OEweek

Activiteiten:  

Publicaties 

Naast de activiteiten zijn, houden we je ook graag op de hoogte van de ontwikkelingen met blogs en artikelen. Benieuwd naar de publicaties? Hierbij lichten we alvast een tip van de sluier op met deze onderwerpen in het vooruitzicht: 

 

Competitie: Beoordelen op Wikiwijs

Datum: Zaterdag 26 februari tot en met zondag 13 maart

Open Education Week (OEW) wordt jaarlijks georganiseerd om open onderwijs onder de aandacht te brengen. Het delen van kennis in de vorm van open, gratis en kwalitatief lesmateriaal is een belangrijke activiteit tijdens de OEW. Want het draagt bij aan de opmars van open onderwijs.

Wikiwijs staat volledig achter de missie van OEW. Daarom organiseren we een wedstrijd waarin we je uitdagen om zoveel mogelijk lesmateriaal te beoordelen. Daarbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit van de toelichting. Win jij een cadeaubon van € 50,-?

Lees hier meer over de  competitie en help je om de kwaliteit van het lesmateriaal op Wikiwijs te verbeteren!

Wedstrijd: Beste nieuwe en remix MBO

Datum: Zaterdag 5 maart t/m zaterdag 12 maart  

Wikiwijs en het MBO-Digitaal programma "Doorpakken op digitalisering" organiseren dit jaar een specifieke wedstrijd voor het MBO. Je kan winnen door een eigen nieuw lesmateriaal te delen of door lesmateriaal te delen wat aangepast is van ander materiaal wat ook als open lesmateriaal beschikbaar is.  

Omdat we ons niet beperken tot Wikiwijs Materiaal, maar vooral ook op zoek zijn naar Xerte materiaal of ander online materiaal, vragen we je hieronder om het webadres van het materiaal te geven en wat details over jezelf zodat we contact met je kunnen opnemen als je gewonnen hebt.  

Kijk vooral ook even op www.openleermateriaal-mbo.nl voor inspiratie! 

Meld je aan via deze link en wellicht kunnen we je binnenkort feliciteren!   

Webinar: Slimme technologieën

Datum: Dinsdag 8 maart 
Tijd: 12:00-14:00 uur  

(Semi)-automatische metadatering vindt plaats op basis van een vakvocabulaire. Dit is een gedeeld jargon binnen een vakgebied of opleiding, gebaseerd op samenhangende vakvaardigheden of vaktermen. Het uiteindelijke doel is om leermateriaal automatisch aan één of meerdere onderdelen van de vakvocabulaire te koppelen. 

In de verkenning naar slimme technieken gingen we aan de slag met een aantal ingrediënten om semi-automatisch metadateren voor elkaar te krijgen. We gebruikten daarvoor de keyword extractor en topic classifier van Edia en de vakvocabulaire van vakcommunity Information literacy. Tijdens het webinar worden de bevindingen van deze verkenning toegelicht. 

Het webinar wordt georganiseerd door de special interest groep, Werkgroep Bibliotheken Open & Online Onderwijs o.l.v. Sylvia Moes (Vrije Universiteit) en Harrie van der Meer (Hogeschool van Amsterdam). 

Aanmelden voor het webinar: ‘Slimme technologieën’ 

Live tv-show: Fast Forward Open Educational Resources MBO

Datum: Woensdag 9 maart 
Tijd: 16:00-17:00 uur  

Het Flowburo wordt gerund door studenten van ROC van Amsterdam-Flevoland. Zij verzorgen 2 x per maand een 'Fast Forward' uitzending over een actueel onderwerp. Op 9 maart laten zij met stand-up comedian Howard Komproe het licht schijnen op Open Leermaterialen en wat studenten en docenten daarvan vinden. Dit is tevens de kick-off van een professioneel productieteam dat Open Leermaterialen gaat maken voor de eigen opleidingen van de school.  

YouTube-link naar Fast Forward MBO 

Webinar: Open pedagogy

Datum: Vrijdag 11 maart 
Tijd: 11:00-12:00 uur  

Open Education is een concept dat staat voor het gebruik van 'openheid' in het onderwijs. Via Open Education streven we naar duurzame toegankelijkheid voor iedereen tot hoogwaardige educatieve kennisproducten. Dit met het doel de inclusiviteit te vergroten, grenzen te verwijderen en kennis te delen. Uiteindelijk gaat het om het versterken van het leren van studenten.   

Omdat het over leren gaat komt er steeds meer aandacht voor Open Pedagogy. Onderwijs ontwikkeld vanuit de ‘Open Pedagogy’ gedachte nodigt studenten uit hun bijdragen open te delen: de waarde die studenten creëren of toevoegen aan kennis(objecten) komt daarbij beschikbaar voor anderen. De sessie gaat in op het didactisch en holistisch framework: Open Pedagogy. Hoe kun je Open Pedagogy inzetten voor het versterken van het leerproces en de studentbetrokkenheid?   

Na deze sessie:  

  • Weet je hoe Open Pedagogy past binnen het gehele plaatje van “Open” (waaronder Open Education en Open Science)  

  • Kun je uitleggen op welke manier Open Pedagogy bijdraagt aan studentbetrokkenheid en de sense of community  

Het webinar wordt georganiseerd door de Vraagbaak Online Onderwijs en special interest groep Open education, o.l.v. Marjon Baas (Saxion), Ria Jacobi (Inholland) en Michiel de Jong (TuDelft).

Aanmelden voor het webinar: ‘Open pedagogy’  

Hiernaast zijn er hoger onderwijsinstellingen in Nederland die ook activiteiten of publicaties hebben met een focus op open onderwijs en open leermaterialen tijdens de Open Education Week. Zie je een activiteit of publicatie die nog niet is vermeld, reageer op dit artikel met een link naar de activiteit of meld het wereldwijd aan! 

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen