Stappenplan: Maak je open tekstboek

Vandaag gelanceerd: het stappenplan voor het maken van een open tekstboek van de zone Naar digitale (open) leermaterialen! Het bevat good practices, instructies voor en expertise over het publiceren van open tekstboeken.

Wat is een open tekstboek? 

Een open tekstboek is een online studieboek met een open licentie. Typisch voor een open tekstboek is dat het gratis te downloaden en te verspreiden is. Iedereen mag het aanpassen en delen ervan verwerken in ander lesmateriaal, onder bepaalde licentievoorwaarden, waarvan de belangrijkste het erkennen van oorspronkelijke auteur is.

Anders dan een papieren studieboek is een online studieboek digitaal beschikbaar en bevat het verschillende vormen van content, zoals video’s, audio en interactieve toetsvragen. Een open tekstboek is een voorbeeld van een open leermateriaal, of open educational resource. 

Stappenplan open tekstboek

De zone Naar digitale (open) leermaterialen neemt je stap voor stap mee in het schrijfproces als docent/auteur. Hierbij is onderscheid gemaakt in verschillende soorten projecten: enkele auteur, kleine projectgroep en grote (instellingsoverstijgende) projectgroep. We nodigen lezers uit om het stappenplan te ontdekken! Het is ook mogelijk om het stappenplan als PDF te downloaden, zie de downloadknop linksonder van het stappenplan.

Workshop open tekstboek

Voor het publiceren van een open tekstboek is vaak organisatorische of procesmatige ondersteuning nodig. Ben je een ondersteuner bij bijvoorbeeld een hogeschool- of universiteitsbibliotheek en wil je het maken van een open tekstboek faciliteren? De workshop van de zone Naar digitale (open) leermaterialen en de Werkgroep Bibliotheken Open & Online Onderwijs maakt je graag wegwijs in deze wereld. Neem deel aan de workshop van 28 oktober en meld je hier aan. 

Work in progress

Dit open tekstboek is een werk in uitvoering. Een volgende versie van dit open tekstboek zal per stap de taken van de ondersteuner beschrijven. Deze versie wordt naar verwachting begin 2022 gepubliceerd. Heb je andere suggesties voor aanpassingen of toevoegingen? Mail ze naar leermaterialen@versnellingsplan.nl. Ook voor vragen naar aanleiding van dit boek kun je hier terecht.  

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen