NIEUW BOEK ‘DATAGEDREVEN WERKEN IN DE PRAKTIJK’ WIJST DE WEG

Hoe kun je data slim inzetten binnen je vakgebied? Het spiksplinternieuwe boek ‘Datagedreven werken in de praktijk’ moet leidinggevenden, beleidsmakers, datagebruikers én studenten in alle beroepsdomeinen de weg wijzen.

De HAN is hiervoor een samenwerking gestart met Viola den Hartog en Mieke van Schaik, experts in datagedreven werken in de praktijk. Eén van de strategische doelen uit het Koersbeeld van de HAN richt zich op het verhogen van de digi- en datavaardigheid van studenten en medewerkers van de HAN.

Binnen de HAN is het boek gratis digitaal beschikbaar voor alle studenten en medewerkers van de HAN. Voor ieder andere geïnteresseerde is het boek nu voor de scherpe prijs van 25 euro beschikbaar. Het boek, 365 pagina’s, is verdeeld in 7 thema’s. Deze thema’s zijn los van elkaar of als stappenplan te gebruiken:

  1. Het formuleren van de business vraag;
  2. Samenstellen van de databehoefte;
  3. De inrichting van de dataketen (technisch);
  4. Het betrekken van de juiste mensen (datarollen; organisatorisch);
  5. Borgen van de kwaliteit van de data;
  6. Borgen van de eisen rond veiligheid en privacy;
  7. En het opzetten van de dialoog rond het ethisch gebruik van data.

RAAMWERK VOOR DATAMANAGEMENT

“Of je nu in de zorg, het bedrijfsleven of bij de overheid werkt, de handvatten in dit boek zijn toepasbaar in alle sectoren", aldus auteurs Viola en Mieke. "We presenteren een raamwerk dat je onder andere helpt bij het formuleren je vraagstuk, het samenstellen van de databehoefte, de inrichting van de dataketen en het betrekken van de juiste mensen, de zogenaamde datarollen. Ook de kwaliteit, veiligheid en het ethisch gebruik van data komen aan bod. Het werken met data vraagt om specifieke vaardigheden. Daarom geven we in dit boek ook inzicht in de veranderkundige uitdagingen die hierbij om de hoek komen kijken.”

BOEKPRESENTATIE

Op 18 januari was de boekpresentatie bij de Academie IT en Mediadesign. Astrid Hoge, academiedirecteur IT en Mediadesign, opende de boekpresentatie. Erwin Folmer, HAN-lector Applied Data Science & AI, gaf vervolgens een toelichting over de toepassing van big data bij het Kadaster. Het Kadaster beheert grote hoeveelheden data en past geavanceerde technieken toe om deze data nuttig te gebruiken en te ontsluiten, zoals A.I. spatial analytics, A.I. object recognition, augmented reality en chatbots. Deze kennis en kunde neemt Erwin, die tevens Team Lead Data Science van het Kadaster is, mee in zijn functie als lector bij de HAN. Hierna gaven de auteurs inzicht in de opzet van het boek en het raamwerk dat zij ontwikkelden voor datagedreven werken. Daarbij voerden zij een panelgesprek met drie experts op het gebied van datamanagement aan de hand van verschillende stellingen. Enkele stellingen die voorbij kwamen waren:

“Om datagedreven werken te kunnen werken moet je starten met het verzamelen van heel veel gegevens”.

Mettina Veenstra, lector Smart Cities bij Saxion Hogeschool: “Ik ben het oneens met deze stelling. Als lectoraat helpen wij steden en regio’s met het versnellen van maatschappelijke transities en technologie. Daarvoor is het belangrijk dat je met alle stakeholders, zoals inwoners, gemeenteprofessionals, bedrijven, in gesprek gaat om eerst heel goed in kaart te brengen wat het vraagstuk is en welke data daarbij nodig en beschikbaar zijn. Vaak zijn we al een jaar verder voordat we überhaupt beginnen met het verzamelen van data.”

“In plaats van vraagstukken te onderbouwen met data, vertrouw ik liever op eigen kennis, ervaring en/of gevoel”.

Bas Hermus, Chief Product Owner Service Center Data bij de Sociale Verzekeringsbank: “We moeten zoveel mogelijk ernaar streven om data te gebruiken voor het formuleren van antwoorden. We weten allemaal dat we een bepaalde bias hebben – in de psychologie zijn er ook nog eens veel verschillende soorten bias – en data kunnen helpen die bias te pareren.”

 “Welke noot beveiligt zichzelf het beste, een walnoot of een kokosnoot?”

Boris Suvee, Data Operations Manager bij Bovemij: “Prik één gaatje in een kokosnoot, en het kokoswater loopt eruit. Een walnoot heeft veel meer lagen voordat je uiteindelijk bij de vrucht bent. Er zijn veel technologische oplossingen voor het compartimenteren en veilig ontsluiten van data. Waar het in de meeste gevallen fout gaat is echter niet de technologie, maar het menselijk handelen. Bewustzijn bij medewerkers is daarom een van de meest belangrijke factoren bij dataveiligheid. Een ander menselijk aspect is dat, wanneer jij als organisatie data die medewerkers nodig hebben voor hun werk niet aanbiedt, zij die data zelf gaan zoeken en bijvoorbeeld in rondzwervende excelletjes gaan zetten.  Op die manier krijg je shadow BI en is het soms dus beter om data gecontroleerd en op basis van functierollen te ontsluiten.”

 

Lancering HAN: Nieuw boek ‘Datagedreven werken in de praktijk’ wijst de weg (han.nl)

Meer over het boek: Datagedreven werken in de praktijk

Astrid Hoge mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen van de trotse auteurs
Astrid Hoge mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen van de trotse auteurs
De auteurs Viola den Hartog en Mieke van Schaik, lector Erwin Folmer, academiedirecteur Astrid Hoge, adviseur data-analyse Marleen Hofstede
De auteurs Viola den Hartog en Mieke van Schaik, lector Erwin Folmer, academiedirecteur Astrid Hoge, adviseur data-analyse Marleen Hofstede

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 1 reactie