Webinar 26 juni: Het onderwijs van 2020 is hybride onderwijs

Onder grote tijdsdruk hebben we de afgelopen maanden al het campus-onderwijs omgevormd tot online onderwijs. Als we nu terugblikken, wat zijn dan de belangrijkste nieuwe inzichten die we hebben opgedaan en wat kunnen we daarvan leren? Wat nemen we mee naar volgend studiejaar? Docenten en studenten zijn ondervraagd en in dit webinar van de Vraagbaak en de SIG blended learning doen we verslag.

Datum: 26 juni 2020

Tijd: 11.00 - 12.00 uur

Locatie: https://edu.nl/vaqy4     

Student- en docentevaluaties

Hoe hebben de studenten en docenten de omschakeling van campus-onderwijs naar online onderwijs ervaren? Er is een aantal evaluaties uitgevoerd waarvan we de belangrijkste conclusies presenteren. We maken de vertaling naar concrete tips die je als docent of docentondersteuner kunt inzetten in je onderwijspraktijk.

Hybride onderwijs

Deze omschakeling heeft zeker effect op het toekomstige onderwijs. Het onderwijs van 2020 ziet er misschien wel zo uit, zoals we dachten dat het eruit zou zien in 2030.

In 2020 waren velen bezig met de overstap naar blended onderwijs. Een mix van face-to-face- en online onderwijs. Meestal voor het gehele cohort gelijk. In de toekomst zal onderwijs zeker blended blijven én is er een aantal keuzes bij gekomen:

 • Wat bieden we synchroon en wat a-synchroon aan?
 • Hoe gaan we om met face-to-face onderwijs in groepen van je cohort?

Een term die we hiervoor gebruiken, is hybride onderwijs.

Tips verzamelen en delen

In het webinar kijken we zowel op mbo-, hbo- en universitair niveau wat de ervaringen zijn. Het idee is om in het webinar met deelnemers in gesprek te gaan en samen nog meer lessen naar boven te halen.

Voorbereiding

Als voorbereiding op het webinar vragen we je de volgenden zaken uit te voeren:

 • Reflecteer zelf op de afgelopen periode. Welke lessen heb jij geleerd? We vragen je ze in het webinar te delen.
 • Ga binnen je eigen instelling op zoek naar evaluaties van de afgelopen periode. En welke conclusies en lessen trek je hieruit? Ook deze kun je tijdens het webinar delen.

Bekijk het onderzoek van de LSVb waar zij studenten ondervroegen over de afgelopen periode: Enquête over afstandsonderwijs.

Voor wie is het webinar?

Docenten en onderwijsondersteuners die volgend studiejaar hybride onderwijs willen verzorgen. In dit webinar ligt de focus op het delen van ervaringen en tips rondom de geleerde lessen. Deze kunnen bijdragen aan een goed fundament voor het onderwijs van komend studiejaar.

Wat levert het op?

 • Inzicht in hoe studenten de huidige omslag hebben ervaren.
 • Inzicht in hoe docenten de huidige omslag hebben ervaren.
 • Adviezen, tips en inspiratie voor het ontwikkelen van hybride onderwijs.

Sprekers

 • Judith Zwerver-Bergman, Adviseur ICT&O / Instructional Designer Saxion
 • Debbie Braakman, Adviseur ICT&O Saxion
 • Annemarie Zijlmans, Onderwijskundig adviseur en trainer Wageningen University & Research - Education Support Centre
 • JaapJan Vroom, Manager MICT, centrum voor Media, Informatie en Leertechnologie, Deltion College Zwolle

Napraten

Wil je informeel napraten met de presentatoren en de deelnemers? Kom dan naar de nazit direct na het webinar van 12.00 tot 12.30 uur.

Terugkijken

Na afloop van dit webinar verschijnt er weer een verslag op de Vraagbaak Online Onderwijs en een link om het webinar terug te kijken. 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties