Het maken van complexe moleculen uitleggen met Lightboardvideo’s

Docenten en onderzoekers Thomas Hansen en Jaap Harteveld (Vrije Universiteit ) maken voor het bachelorvak Organische chemie (Scheikunde) inzichtelijk hoe je complexe moleculen in elkaar zet. Dat doen ze in video’s waarin ze het Lightboard in de pop-upstudio gebruiken (VU Onderwijswerkplaats). “Complexe moleculen bouwen kun je vergelijken met het in elkaar zetten van een IKEA-kast.”

Thomas combineert als universitair docent Organische chemie onderzoek, onderwijs en management. Jaap is junior docent Farmaceutische wetenschappen en is promovendus in de onderzoeksgroep van Thomas en Eelco Ruijter.

“Organische chemie is een ingewikkeld vak. Het kost moeite om het goed te begrijpen,” vertelt Jaap. Dit bachelorvak had dan ook lage slagingspercentages. “We wilden de kern dus goed neerzetten: het vak innoveren en studenten meer betrekken bij het vak.”

Thomas Hansen en Jaap Harteveld staan voor een zwarte achtergrond en schrijven op het Lightboard
Docenten Thomas en Jaap presenteren met het Lightboard

IKEA-kast
In de lightboardvideo’s proberen Thomas en Jaap te laten zien hoe complexe moleculen werken. Ze werken alle opdrachten van het werkcollege uit voor de studenten. Thomas: “De strategieën om een complex molecuul in elkaar te zetten zijn ingewikkeld. We proberen die aan studenten te leren: welke groepen zijn reactief en minder reactief, en op welke manier dan? Vergelijk het met het in elkaar zetten van een IKEA-kast: je hebt de juiste onderdelen nodig, het goede gereedschap en een begrijpelijke gebruiksaanwijzing. Dán krijg je de kast. In het laboratorium werkt het precies zo. Daar begin je vaak bij de kast, of het complexe molecuul: hoe kun je dit bouwen?”

Jaap: “We wilden een slidecast maken van chemische vergelijkingen. Je moet namelijk stapsgewijs door het proces heen om het inzichtelijk te maken. Zo kunnen studenten de opgaven nog eens rustig doorlopen. En we wilden zelf ook in beeld. Studenten volgen de uitleg dan beter, dachten we.”

Natuurlijke video’s
Na een zoektocht kwamen ze uit bij de pop-upstudio en de aparte Lightboardruimte van de Onderwijswerkplaats. “Het is een mooie ruimte waar ze ons goed konden helpen,” vertelt Jaap. “Het Lightboard werkt makkelijk: je kunt gewoon schrijven zoals normaal. Wij worden gespiegeld weergegeven. En je legt het uit aan een camera vóór je. Het is eigenlijk net alsof ik met Thomas mijn onderzoek aan het bespreken ben, en we even het bord erbij pakken.”

Ook versprekingen zijn natuurlijk, vinden ze, dus die laten ze erin. Thomas: “Daar kan de ander dan op terugkomen. Het maakt de video menselijk.”

“Tijdsinvestering is het waard”
De tijdsinvestering? Een gemiddelde video duurt 10-15 minuten. Voor 15 minuten video zijn de docenten zo’n 30 minuten bezig, inclusief voorbereiding. In één middag nemen ze verschillende video’s op. Jaap: “Het is een investering, maar die halen we eruit in de jaren erna, als we de video’s kunnen blijven gebruiken.”

Een tip voor andere docenten: probeer als tweetal te werken. “Dat is natuurlijker,” vindt Thomas. “En als je een brainfreeze hebt, kan de ander daarop inspelen. Samenwerken scheelt tijd en is een stuk gezelliger.”

En de slagingspercentages? “Sinds we het Lightboard gebruiken zijn die van 40% naar 60% gestegen.”

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties