Kunnen AI-gegenereerde onderwijsvideo’s menselijke docenten vervangen?

Met de opkomst van generatieve AI stellen steeds meer onderwijsinstellingen zichzelf een belangrijke vraag: kunnen AI-tools effectief en efficiënt educatieve content creëren? Het recente onderzoek van Netland et al. (2024) onderzoekt precies deze vraag door AI-gegenereerde onderwijsvideo’s te vergelijken met traditionele, door docenten gemaakte video's. De uitkomsten zijn niet alleen relevant voor de onderwijswereld, maar ook voor de bredere discussie over de rol van AI in het onderwijs.

Wat onderzochten Netland zijn collega’s (2024)?

De onderzoekers testten het leerproces en de leeruitkomsten van studenten die vier verschillende concepten uit de productiemanagementleer bestudeerden via onderwijsvideo’s. Sommige video's waren volledig door docenten gemaakt, terwijl andere met behulp van generatieve AI-tools werden geproduceerd. De AI-video’s werden gegenereerd met ChatGPT 3.5 (voor het script), Midjourney en DALL-E (voor visuals), en Movio (voor een AI-avatar en voice-over). Vervolgens werd een experiment uitgevoerd met 447 studenten, waarbij werd onderzocht hoe studenten de video's ervaarden en in hoeverre ze de stof daadwerkelijk begrepen.

De resultaten? Studenten gaven een lichte voorkeur aan de door mensen gemaakte video’s als het ging om leerervaring, maar er werd geen significant verschil gevonden in daadwerkelijke leeruitkomsten. Met andere woorden: hoewel studenten de menselijke docenten als prettiger ervaarden, leerden ze uiteindelijk evenveel uit de AI-video’s.

 

Waarom is dit artikel interessant?

Hoewel AI steeds vaker wordt ingezet in het onderwijs, is er nog weinig onderzoek gedaan naar de verschillen in leerervaring tussen kennisclips die door docenten zijn gemaakt en kennisclips die door AI zijn gegenereerd. Dit artikel biedt een waardevolle bijdrage door deze twee typen onderwijsvideo’s systematisch met elkaar te vergelijken. De bevindingen geven inzicht in hoe studenten deze video's ervaren en in hoeverre dit van invloed is op hun leerproces.

 

Relevantie voor de onderwijspraktijk

Wat ons opviel aan het onderzoek, is hoe weinig tijd het kostte om de AI-clips te maken. De onderzoekers toonden aan dat AI-gegenereerde video's veel sneller en goedkoper geproduceerd konden worden dan menselijke video’s. Gemiddeld genomen kostte het maken van een AI-video slechts 3 – 4 uur, van script tot eindresultaat. 

Voor docenten en onderwijsinstellingen is de kernboodschap van dit onderzoek helder: AI-gegenereerde video's kunnen effectief zijn, maar missen (nog) de menselijke interactie die leerervaringen verrijkt. 
 

Over SIG Media & Educatie

De Special Interest Group (SIG) Media & Education is een open en actieve kenniscommunity die zich richt op (didactische) videotoepassingen binnen het Hoger Onderwijs. Ons kernteam bestaat uit leden van verschillende onderwijsinstellingen, zowel uit het hbo als de universiteit, en meerdere keren per jaar organiseren we events om kennis en ervaringen te delen.

In 2024 waren de verwachtingen rond AI in het onderwijs hooggespannen, ook op het gebied van media voor onderwijs. Maar wat is er écht van terechtgekomen? Wat betekent dit voor onze onderwijspraktijk en welke vragen moeten we ons nu stellen? Binnen de SIG Media & Education houden deze ontwikkelingen ons volop bezig—mogelijk net als jullie. Daarom organiseren we op maandag 17 maart een bijeenkomst waarin we praktijkervaringen uitwisselen, samen brainstormen en bespreken hoe we omgaan met de impact van AI op bijvoorbeeld kennisclips.

🔹 Wanneer? Maandag 17 maart van 13.00 – 15.30 uur

🔹 Waar? SURF Utrecht

🔹 Voor wie? Onderwijsprofessionals, edtech-experts en AI-enthousiastelingen

 

💡 Mis het niet en meld je aan! https://event.surf.nl/ai-in-mediaproductie-2025-03-17/registration/🎟️

 

 

Bron artikel: Netland, T., von Dzengelevski, O., Tesch, K., & Kwasnitschka, D. (2025). Comparing human-made and AI-generated teaching videos: An experimental study on learning effects. Computers & Education, 224, 105164. 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties