Open Education Week 2023: Activiteiten in Nederland

Wereldwijd staat op maandag 6 maart tot en met vrijdag 10 maart de jaarlijkse Open Education Week centraal. Een week waarin open onderwijs en open leermaterialen in de spotlight staan. Van open tekstboeken en creative commons naar verschillende vormen van content maken en (vak)community’s. Dit staat er in Nederland op het programma: 

Activiteiten in Nederland 

N.B. Organiseer je ook een activiteit voor de Open Education Week? Laat het weten in de reacties. 

Wikiwijs - OEW-competitie 
Datum: Vrijdag 3 maart tot en met zondag 12 maart 

In maart 2023 is het Open Education Week. Daarom organiseren we een wedstrijd waarin we je uitdagen om jouw beste open lesmateriaal te delen. Win jij een cadeaubon van €50?  

Open Education Week (OEW) wordt jaarlijks georganiseerd om open onderwijs wereldwijd onder de aandacht te brengen. Het delen van kennis in de vorm van open, gratis en kwalitatief lesmateriaal is een belangrijke activiteit tijdens de OEW. Want het draagt bij aan de opmars van open onderwijs. 

Wikiwijs staat volledig achter de missie van OEW. En daarom vragen we jullie zoveel mogelijk open lesmateriaal van hoge kwaliteit te delen op Wikiwijs. In wedstrijdverband. 

We belonen het beste lesmateriaal. Maar de competitie kent geen verliezers. Want elke les van hoge kwaliteit die op Wikiwijs terechtkomt, draagt bij aan het succes van open onderwijs. 

Lees hier meer over de  competitie en help om de kwaliteit van het lesmateriaal op Wikiwijs te verbeteren! 

AnimatieMaakMarathon 
Datum: 8 maart 
Tijd: 9:00 – 16:00 uur 

De werkgroep Open Leermaterialen organiseert een AnimatieMaakMarathon op MBO College Amsterdam Noord. Deelnemers worden de hele dag ondergedompeld in allerlei facetten van het ontwerpen en ontwikkelen van animaties. De AnimatieMaakMarathon (woensdag 8 maart, Amsterdam) heeft alle ingrediënten voor een heerlijke, informele creatieve maakdag: 

  • Twee maakateliers waar je gewoon lekker aan de slag gaan met je eigen animatie en onbeperkt tips&tricks kunt krijgen van de experts (Vyond of PowToon) 

  • Leer hoe je animaties open deelt (MBO Digitaal en Surf collega’s met expertise op Open Leermateriaal aanwezig!) 

  • Inspirerende sprekers die alle facetten van het ontwerpen en ontwikkelen van animaties belichten zoals Barend Last, Charlotte Meijer (VU), Jesse Rutters (Curio), Isabelle Langeveld (Helderenwijzer), Ciska Brink (Aares), Erik Kiewit (Deltion College), Hilke van Nassau (Tilburg University) 

  • We zijn te gast bij MBO College Noord, bij Team Content Creation van ROC van Amsterdam-Flevoland en daar is het altijd gezellig 

  • Het pand is tegenover Metrostation Amsterdam Noord, eindelijk kun je de Noord-Zuid-lijn uitproberen! 

Sessie: Ontdek hoe jij je (vak)community kan laten leven 
Datum: Donderdag 9 maart 
Tijd: 1e sessie: 9:30 – 12:30 uur; 2e sessie: 13:30 – 16:30 uur 

Tijdens de Open Education week op 9 maart nodigt SURF 4 (vak)community’s uit om samen te ontdekken welke stappen gezet moeten worden om een (vak)community op te richten of om een al bestaande vakcommunity actiever te maken. Op interactieve wijze leg je met je eigen collega’s de basis voor een plan van aanpak.  

Belangrijkste vraagstukken op tafel 
Hoe organiseer je een (vak)community en hoe zorg je ervoor dat leden zich betrokken voelen en actief gaan bijdragen? In een tijdsbestek van maximaal 3 uur ga je met behulp van een set kaarten in op alle belangrijke vraagstukken die gesteld moeten worden om een (vak)community op te starten dan wel een bestaande (vak)community nieuw leven in te blazen. 

De methode is zeer geschikt om op interactieve wijze met andere betrokken van de community toe te werken naar ingrediënten voor een plan van aanpak die bij terugkomst verder uitgewerkt kan worden.  

Webinar: Vergroot studentbetrokkenheid door betekenisvol leren 
Datum: Vrijdag 10 maart 
Tijd: 11:00 – 12:00 uur 

Wil jij de betrokkenheid van studenten vergroten en hun leren versterken? En wil je weten hoe open onderwijs hieraan kan bijdragen? In dit webinar denken we met elkaar na over hoe je studenten bij hun leren betrekt. We laten zien hoe je aan de hand van een framework je onderwijs kunt ontwerpen en uitvoeren waarbij de nadruk ligt op betekenisvolle leerervaringen voor studenten. Studenten maken in het leerproces keuzes die persoonlijke betekenis en impact hebben.   

Na dit webinar: 

  • weet je wat Open Pedagogy en het Open Pedagogy-framework 2.0 is en hoe je deze kunt inzetten in je onderwijs.   

  • heb je inspiratie opgedaan en denk je bij een volgende vak/les na over het betrekken van studenten in je onderwijs omdat het zorgt voor betekenisvol leren. 

Het webinar wordt georganiseerd door de Vraagbaak Online Onderwijs en special interest groep Open education. 

Aanmelden voor het webinar doe je hier. 

Publicaties 
Naast alle activiteiten willen we nog enkele publicaties over open tekstboeken, vakcommunity's en open pedagogy onder de aandacht brengen.  
 

Er zijn meer initiatieven tijdens de Open Education Week 
Diverse onderwijsinstellingen in Nederland doen mee en organiseren ook activiteiten of hebben publicaties met een focus op open onderwijs en open leermaterialen tijdens de Open Education Week. Organiseer je een activiteit of ken je een interessante publicatie die niet is vermeld, reageer op dit artikel met een link naar de activiteit en/of meld het bij OE Global aan! 

Deze activiteiten en/of publicaties worden georganiseerd door onderwijsinstellingen:

Omslagfoto OE Week via OE Global

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen