Cameragebruik tijdens online lesactiviteiten: tips en aandachtspunten

Eén van de meest gehoorde frustraties van docenten bij het geven van onderwijs op afstand, is dat studenten hun camera uit hebben staan tijdens de online lesactiviteiten. Hierdoor kunnen docenten niet zien of de studenten echt aanwezig zijn, hoe ze reageren en in welke staat van zijn ze verkeren waardoor het veel moeilijker is te interacteren en communiceren met de studenten.

Overwegingen verplicht camera aanzetten

Docenten vragen zich dan ook af of ze studenten niet kunnen verplichten tijdens de online les de camera aan te zetten. Diverse experts (Torrey TrustZac WoolfittOregon State University, Wilfred Rubens) hebben eerder ook al geprobeerd deze vraag te beantwoorden vanuit de verschillende overwegingen die daarbij horen.

In deze HAN ICTO blog heb ik geprobeerd vanuit deze bronnen samen te vatten welke overwegingen er zijn voor het al dan niet verplicht aanzetten van camera’s tijdens online lesactiviteiten en welke aandachtspunten en tips hierbij horen. Veel plezier met lezen (NB: de tips zijn ook bruikbaar voor online meetings of vergaderingen).

Auteur

Ooit begonnen als gepromoveerd neurofysioloog, maar ondertussen bevlogen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties