De belangrijkste onderwijstermen uitgelegd

De eerste weken van het nieuwe studiejaar zitten er op. Allerlei begrippen vliegen je om de oren: hybride onderwijs, blended learning, synchroon en asynchroon leren, enzovoorts. Zoveel termen, en het lijken er steeds meer te worden. Gelukkig is er even zoveel goede uitleg te vinden over wat nu wat is. We hebben de bekendste begrippen plus uitleg voor je op een rijtje gezet.

Geen tijd om te lezen? Bekijk dan deze handige flashcards met begrippen over (online) onderwijs!

Blended onderwijs

In dit filmpje van Vernieuwenderwijs legt Barend Last precies uit wat blended onderwijs is.

Blended onderwijs is een uitgekiende mix van online en offline leren (synchroon en asynchroon), passend bij de leerdoelen, het curriculum en de student. Of zoals Pascal Koole het hier verwoordt: blended learning verwijst naar verrijkte, studentgerichte leerervaringen, mogelijk gemaakt door de harmonieuze integratie van verschillende strategieën, bereikt door de combinatie van face-to-face interactie met ICT (Oliver & Trigwell, 2005). Lees hier meer over blended learning en digitale didactiek.

Hybride onderwijs

Hier vind je alle informatie over hybride onderwijs en hybrid classrooms op één plek.

Hybride onderwijs is een combinatie van synchroon online en offline onderwijs, en wordt ook wel multi-locatie leren genoemd. Op dit moment bedoelen we met hybride onderwijs meestal de onderwijsvorm waarbij een deel van de studenten online onderwijs volgt, terwijl de andere studenten tegelijkertijd het onderwijs volgen in een fysieke ruimte. Lees hier meer over multilocatie-leren en de verschillende soorten setups.

Hybride onderwijs was flink in opkomst tijdens de coronapandemie en is momenteel nog steeds populair. Logisch, want ook nu zijn er regelmatig studenten die niet naar de campus kunnen komen door ziekte of quarantaine. En ook voor studenten met een beperking biedt hybride onderwijs kansen. Lees hier meer over hybride onderwijs, niet te verwarren met de term hybride onderwijs in het mbo.

magnetische letters op een hoop

Simultaan onderwijs

Met simultaan onderwijs bedoelen we veelal hetzelfde als met hybride onderwijs. Namelijk dat een deel van de studenten fysiek onderwijs volgt, terwijl de andere studenten op dat moment hetzelfde onderwijs online volgen, vanuit huis. Hier kun je uitgebreid lezen over simultaan onderwijs en hoe je dat aanpakt.

Synchroon en asynchroon leren

In dit handige filmpje van Vernieuwenderwijs legt Barend Last uit wat synchroon en asynchroon leren is.

Ook deze termen kom je regelmatig tegen, met name in de context van blended onderwijs. Synchroon is een ander woord voor ‘tegelijkertijd’. Of zoals Vernieuwenderwijs het uitlegt: bij synchroon leren gaan docenten en studenten op hetzelfde moment op eenzelfde locatie (fysiek of online) met elkaar de interactie aan. Synchroon leren is dus gebonden aan een vast tijdstip. Dit in tegenstelling tot asynchroon leren, dat tijd- en plaatsonafhankelijk is.

Online onderwijs en emergency remote teaching

In maart 2020 moest al het (hoger) onderwijs op stel en sprong volledig online vanwege de coronapandemie. Op een paar uitzonderingen na was dat bij de meeste instellingen emergency remote teaching. En geen onderwijs dat in de basis was ontworpen om online plaats te vinden. In zijn blog gaat Wilfred Rubens in op het verschil tussen deze twee onderwijsvormen. 

Overzicht van de belangrijkste termen

En tot slot publiceerde Fifi Schwarz onlangs een handig ABC van onderwijs met ICT. Je vindt het hier.

Heb je handige aanvullingen op dit overzicht? Deel ze hieronder!

 

Foto's: Fabio Santaniello Bruun en Jason Leung via Unsplash

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen