Doe je voordeel met deze 25 goede voorbeelden van onderwijsinnovaties met ict

Als je als onderwijsprofessional aan de slag gaat met het vernieuwen van onderwijs, dan helpt het als je ziet hoe andere collega’s dat hebben gedaan. Tegelijkertijd heb je zelf misschien ook wel goede voorbeelden van eigen onderwijsinnovatie die je wilt delen. Dit kan om collega’s te inspireren, maar ook om feedback te krijgen op je eigen innovatie met als doel deze verder door te ontwikkelen. Maar hoe schrijf je zo’n goed voorbeeld op de juiste manier op? Welke informatie is nodig om de vertaling te maken?

Beschrijving en vertaling naar de praktijk
Om handvatten te bieden voor de onderwijsprofessional om aan de slag te gaan met het vernieuwen van onderwijs is er binnen het Versnellingsplan een gezamenlijk template ontwikkeld voor het beschrijven van goede voorbeelden van onderwijsinnovatie met ict. Zo hoeft het wiel niet altijd opnieuw te worden uitgevonden.

Ook is een rubric ontwikkeld om een indicatie te kunnen geven van het innovatieve karakter van de onderwijsinnovatie en de investering die er voor nodig is om het in te kunnen zetten. Je kunt het ook als ‘self-assessment’ gebruiken als je een innovatie in de eigen onderwijscontext wilt implementeren. Bekijk de handleiding met daarin het template en de rubric.

25 uitgewerkte goede voorbeelden
Het template en rubric zijn al uitgebreid ingezet en geëvalueerd. Het gaat om voorbeelden van innovaties die veelal evidence-informed tot stand zijn gekomen, een docentprofessionaliseringsaanpak voorzien van een integratie met ict en/of een innovatie van vaardighedenonderwijs met een digitale component. Alle goede voorbeelden (opgedeeld in experimentele verkenning, praktijkvoorbeeld en good practice) bevatten een uitgewerkt template en bij een aantal is ook een artikel beschikbaar.

Al deze goede voorbeelden met bijbehorende templates lees je op de Versnellingsplanwebsite.

Omslagfoto door La-Rel Easter via Unsplash

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen