Een leven lang ontwikkelen met microcredentials | Lees het gratis magazine

Vraag jij je af hoe de toekomst van microcredentials eruitziet? Of wat de meerwaarde is van microcredentials? Npuls legt de beweging rondom microcredentials in het mbo, hbo en wo vast in een fraai magazine en geeft daarmee antwoord op veel vragen! Laat je inspireren door de bijna vijftig pagina’s aan interviews, columns, infographics en meer.

Lees hier het magazine

Microcredentials is een relatief nieuw, maar steeds bekender concept in het vervolgonderwijs. Sinds 2021 kregen microcredentials een plekje in het hbo en wo. Dat werd in gang gezet via een pilot van het Versnellingsplan. Binnen Npuls wordt het voortgezet binnen het mbo, hbo en wo.

‘Het onderwijs moet wendbaarder worden’

Flexibel onderwijssysteem

Die kleine stap in 2021 werd ineens best groot, schrijft Eslbeth Vonkeman van Npuls. “We werken aan verankering van de microcredential voor lerenden, want het onderwijs moet wendbaarder worden, en tegelijkertijd van hoog niveau blijven. Om in te spelen op de behoefte van de lerende en de ontwikkelingen in de samenleving én arbeidsmarkt.”

In het magazine komen drie bestuurders aan het woord. Arthur Mol, rector magnificus van de Wageningen University vertelt dat hij ervan overtuigd is dat we op weg zijn naar een flexibeler onderwijssysteem. “Daarvoor heb je zoiets nodig als kleine units die je kunt valideren en van een kwaliteitskeurmerk kunt laten voorzien. In dat opzicht beschouw ik microcredentialing als een essentieel element van onze flexibiliseringsagenda.”

Microcredentials in de praktijk

Hoe werkt dat nou in de praktijk? Projectleiders van verschillende instellingen vertellen over hun eigen ervaringen. Zo zegt Karen Slotman: “We zijn bij Universiteit Twente klein en overzichtelijk begonnen. We hebben momenteel voor één onderdeel een microcredential uitgereikt, voor een cursus afkomstig uit een geaccrediteerde masteropleiding. Hierbij was het een uitdaging om zo’n bestaande cursus voor professionals in de markt te zetten. We willen voor toekomstige microcredentials meer vraaggericht gaan werken en samenwerken met het bedrijfsleven, daar zien we echt een win-win situatie in.”

Wil jij meer weten over de ontwikkeling van microcredentials binnen het mbo, hbo en wo? Lees het magazine van Npuls.

Meer lezen over microcredentials?

Dit lees je op LinkedIn over… microcredentials

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties