Hoe ChatGPT jouw werk als docent makkelijker maakt

Op de valreep van 2022 ontplofte het internet, want ‘ineens’ was daar ChatGPT. ChatGPT is een chatbot van OpenAI gebaseerd op het taalmodel GPT-3. Kenners zagen dit systeem al een tijdje aankomen. Een chatbot die zelf teksten kan schrijven, dat betekent nogal wat voor ons onderwijs. Terwijl steeds meer studenten ChatGPT inzetten als handige tool, wordt er door AI-kenners en onderwijsprofessionals verhit gediscussieerd over het gebruik ervan. Tijd om eens te kijken naar de mogelijkheden die ChatGPT biedt om het werk van docenten makkelijker te maken.

Dit artikel dateert van januari 2023. De ontwikkelingen gaan snel en niet alle tips die hieronder beschreven staan zijn nog toepasbaar.
Hoe gebruik jij ChatGPT in je werk? Laat het weten in een reactie onderaan dit artikel!

ChatGPT zorgt voor opschudding en dat is ook een kans

Er wordt op dit moment veel gezegd en geschreven over ChatGPT. Positieve geluiden, die ingaan op de mogelijkheden van programma’s als ChatGPT en hoe deze ons leven makkelijker kunnen maken. Maar ook kritische tegengeluiden, over de betrouwbaarheid van de bronnen waaruit ChatGPT put. Docenten en onderwijsbestuurders maken zich zorgen over het gebruik van ChatGPT door studenten, en wat dit betekent voor het onderwijs en de toetsing.

De impact van ChatGPT en andere AI-systemen op ons onderwijs is dus niet te missen. Systemen die zelf essays en scripties kunnen schrijven, vragen bedenken, beelden genereren, huizen kunnen ontwerpen en ideeën bedenken. Of we het nu willen of niet, studenten en scholieren zullen deze programma’s gebruiken. Niet gevreesd, want inmiddels zijn er ook systemen ontwikkeld die het gebruik van AI opsporen, zoals de hugging face detector en GPTZero. En misschien is al deze opschudding ook heel nuttig. De komst van ChatGPT dwingt ons om opnieuw kritisch naar het onderwijs te kijken.

De mens is nog altijd nodig

In plaats van afweren lijkt omarmen van ChatGPT dus een betere strategie. Bovendien is een kleine kanttekening hier op zijn plek. Dat ChatGPT in een paar seconden een essay kan schrijven, wil niet zeggen dat het een goedlopende tekst is met een kloppend verhaal, gebaseerd op betrouwbare bronnen. Om een goede tekst uit ChatGPT te krijgen moet je wel de juiste input (prompts) geven en dat vergt nog altijd bepaalde kennis en vaardigheid. Hoewel het bedrijf achter ChatGPT niet helemaal helder is over de bronnen die het systeem gebruikt, lijken dat vooralsnog alle teksten van het internet te zijn. Voorzichtigheid is daarbij dus op zijn plek, denk aan betrouwbaarheid en bias.

AI-tools zoals ChatGPT kunnen jouw werk als docent makkelijker maken

Als studenten ChatGPT kunnen gebruiken, dan kunnen docenten dat ook. (If you can’t beat them, join them.) En laten we wel wezen, bijna iedere docent ervaart een hoge werkdruk. Een programma als ChatGPT kan werk uit handen nemen en zo de druk verlichten. De mogelijkheden daarvoor zijn eindeloos en hieronder delen we een aantal ideeën om ChatGPT in te zetten als docent. Belangrijk is wel dat je door ChatGPT gegenereerde teksten goed naloopt en kritisch bekijkt. Ondertussen blijft het systeem leren en zichzelf verbeteren.

1. Laat ChatGPT jouw lesplan en lesmateriaal maken

Er zijn talloze voorbeelden van ChatGPT en andere AI-programma’s die opdrachten, leeractiviteiten en allerlei lesmaterialen voor je kunnen ontwikkelen. Op de website van Vernieuwenderwijs vind je hiervoor allerlei ideeën. Er verschijnen ook steeds meer AI-programma’s die je werk uit handen nemen zoals de AI ‘lesson planner’ Copilot (die ook andere lesmaterialen genereert) of de lesplannen-generator van lessons.ai.    

2. Maak een rubric met behulp van ChatGPT

Rubrics zijn ontzettend handig bij het beoordelen werk van studenten, maar vaak ook tijdrovend om te ontwikkelen. ChatGPT kan jou daarbij helpen. Bekijk bijvoorbeeld deze instructie van Peter Lakeman om rubrics met ChatGPT te maken.

3. Laat ChatGPT oefenvragen en kennisvragen bedenken

Goede vragen helpen studenten om stof te herhalen, om te testen of ze voldoende kennis van een onderwerp hebben, etc. Maar goede vragen bedenken kost ook tijd. ChatGPT biedt uitkomst: vraag om vragen en geef het systeem een link naar een tekst of boek. Of vraag het systeem om meerkeuzevragen en bijbehorende antwoorden te bedenken. Uiteraard is het wel belangrijk om de vragen zelf goed na te lopen op toetstechnische aspecten (lengte en vorm van de antwoorden, taalgebruik, meerdere antwoorden mogelijk etc.).

4. Gebruik ChatGPT om je bronnen om te zetten naar formulering in APA-stijl

Je kunt ChatGPT eenvoudig jouw gebruikte bronnen laten omzetten naar vermelding in APA-stijl met de prompt ‘Translate these references in APA-style’. En dat geldt natuurlijk ook voor studenten. Er is dus geen enkel excuus meer voor foutieve bronvermelding ;-).

5. Laat ChatGPT feedback geven op teksten en formules

ChatGPT kun je ook vragen om feedback te geven op het werk van studenten. Wilfred Rubens stelt in zijn blog dat de automatische feedback nu nog generiek van aard is, maar dat ChatGPT automatische feedback specifieker en persoonlijker zal maken. Interessant is ook de optie om ChatGPT feedback op bijvoorbeeld formules en berekeningen van studenten te laten geven.

6. Maak video’s en afbeeldingen met behulp van AI

DALL-E is een voorbeeld van een AI-gebaseerde generator die afbeeldingen maakt op basis van tekst. Ook hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk aan ‘een astronaut op een paard in de stijl van Andy Warhol’ of ‘een vos in het veld, alsof het handgetekend is’. Maar er zijn ook programma’s waarmee je eenvoudig animaties toevoegt aan video’s, presentaties maakt of video’s kunt editen.

7. Gebruik ChatGPT om (management)samenvattingen te maken

Vraag ChatGPT om een tl;dr (too long, didn’t read) samenvatting. Handig om op te nemen in syllabi voor studenten, voor samenvattingen bij rapporten en voor jezelf natuurlijk.

Meer weten?

Word lid van de SURF community AI in Education om op de hoogte te blijven.

Geraadpleegde bronnen:
 

Foto door micheile dot com via Unsplash

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen